Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2017

Toekomst sporthallen op de tocht

Nieuwkoop – De interesse voor sporten als tennis, basketbal, badminton en wedstrijdzwemmen neemt af. De jeugd van tegenwoordig wil veel liever hardlopen of een bootcamp volgen in de buitenlucht. En dat heeft gevolgen voor de sportaccommodaties in deze gemeente. De gemeenteraad moet zich de komende tijd buigen over de vraag, of er minder sporthallen nodig zijn.

In de gemeente Nieuwkoop alleen al staan vier hallen voor binnensportaccommodaties: De Ringkant, De Vlijt, De Vlinder en De Steupel. Vaak staan die hallen compleet leeg; de bezettingsgraad komt nauwelijks boven de 50% uit. Bij De Vlijt ligt die bezettingsgraad zelfs onder de 40%. Doordat die accommodaties zo weinig gebruikt worden, legt de gemeente er jaarlijks 381.000 euro op toe, zo blijkt uit het rapport 'Trends en ontwikkelingen in de sport'. De vraag is, hoe lang dit zo nog kan doorgaan. In de naburige gemeenten zijn er namelijk ook nog eens allerlei sporthallen.


In 2013 adviseerde de Rekenkamer al, om het aanbod van sporthallen te verminderen. Nu is het aan de politiek om te beoordelen, of de gemeente moet blijven investeren in stenen. Want het opvangen van het tonnentekort kan niet zo maar gedaan worden, door hogere huurtarieven voor de sportaccommodaties in te stellen: hierdoor worden die hallen nog minder gebruikt. De gemeenteraad werd hierover tijdens een inspiratiesessie geïnformeerd en de raadsleden moeten met oplossingen komen.