Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2017

Vakantiehuizen kunnen officiële woningen worden

Nieuwkoop – Recreatiewoningen op de recreatieparken in Zevenhoven kunnen reguliere woningen worden. Net als andere gemeenten is in Nieuwkoop al jaren sprake van permanente bewoning van recreatiewoningen. Dat wordt gedoogd, maar actief gehandhaafd wordt er niet.

In oktober 2016 verzocht de gemeenteraad aan het college om voor deze situatie een beleidsvisie op te stellen. Uit deze visie komen vijf mogelijke varianten waaruit de gemeenteraad een keuze moet maken. Die keuzes variëren van helemaal niets doen, tot handhaven, legaliseren of een reguliere woonwijk van de parken maken. Het college heeft de voorkeur, om huidige recreatiewoningen op de zeven parken in Zevenhoven een woonbestemming te geven.

Wethouder Paul Platen (VVD) wil met een 'toekomstbestendige oplossing' komen. ,,De voorkeur van het college is om wonen op de parken toe te staan. Dit houdt wel in dat er soms aanpassingen moeten komen aan de woningen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid. Deze kosten zijn voor de bewoners zelf. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de kosten van een nieuw bestemmingsplan. De gemeente gaat hier niet in investeren.”

Het plan om in één keer veel recreatiewoningen van de recreatieparken te veranderen in officiële huizen, heeft de instemming van de provincie Zuid-Holland nodig. Platen: ,,De Provincie heeft een behoudend beleid als het gaat om recreatieparken. De parken in onze gemeente hebben echter een heel ander karakter dan commerciële parken met allerlei voorzieningen, zoals zwembad en restaurant.” Ook wil de wethouder er voor zorgen, dat de 'extra' woningen niet ten koste gaan van de aantallen woningen, die met toestemming van de regio in Nieuwkoop gebouwd mogen worden.


Leidt het legaliseren van particuliere recreatiewoningen tot een wildgroei van deze huisjes? Immers, voor de bouwkosten van een recreatiewoning kun je een gebouwtje verkopen als volwaardig huis. En dus een dikke winst maken. Platen verwacht dit niet. “Het voorstel aan de raad is om uitsluitend de recreatiewoningen op de parken tot woonbestemming om te zetten. De solitaire recreatiewoningen, die vaak bij particuliere woningen bijgebouwd zijn, blijven de bestemming ‘recreatief gebruik’ houden.” Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd om de conceptvisie op het gebruik van recreatiewoningen in de gemeente voor inspraak vrij te geven.