Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2017

Column

Kamperfoelie

KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad heeft 150.000 euro vrijgemaakt voor maatregelen om meer duurzaamheid te krijgen in deze gemeente. Het college van burgemeester en wethouders kwam hierop met voorstellen hoe dat geld besteed kan worden. Enkele van die plannen werden direct afgeschoten. Andere ideeën kregen woensdag 6 december wel een warm welkom van de raadsleden.

Zo zou het aanbrengen van een 'groene wand' in de raadszaal 10.000 euro moeten kosten. Het leek de raadsleden wel wat, tot een van hen vroeg hoe groot die wand dan niet zou worden. Voor dat geld zou het maar om een paar vierkante meter gaan. Dit idee haalt het dus niet. Ook de idee voor het aanbrengen van een groene wand aan de gevel van het gemeentehuis kwam niet ongeschonden door de test. Gemeenteraadslid Gino Wesselman (D66) vond de 6.000 euro, die dat moet gaan kosten veel te hoog en opperde: ,,Plaats een hekwerkie en gooi er kamperfoelie tegenaan; dan ben je voor 500 euro klaar.''

Een SolarPath, waarbij een fietspad stroom opwekt; zoiets moderns trok de aandacht van de raadsleden, waarde columnlezer. Dat fietspad zou er dan voor zorgen, dat mensen op een bankje er naast hun mobiel op kunnen laden en dat elektrische fietsen en bootjes daar een laadpunt hebben. Dit SolarPath fietspad, van zo'n 20 meter lengte, moet 40.000 euro gaan kosten.

Het college wilde ook wel nieuwe ledverlichting in het gemeentehuis en een mooi 'monitoringapparaat' om te kijken hoeveel energie er bespaard wordt. Totale kosten: een kleine 55.000 euro. En die parkeerplaatsen naast het gemeentehuis mogen van het college voor 10.000 euro ook wel 'vergroend' worden. Overigens is het niet zo, dat dan alleen alle stenen er uit gaan en er wat gras gezaaid wordt voor dat geld. Ook moeten er 'groene borders' komen, aldus wethouder Yvonne Peters, zodat de parkerende automobilist bij het uitstappen direct kan genieten van geurende dahlia's.

Gelukkig hadden de raadsleden zelf ook nog originele ideeën. Wesselman pleitte voor 'drijvende zonnepanelen' en 'tweezijdige zonnepanelen' en Karin van der Kaaden (CDA) maakte zich hard voor een idee om een 'revolverend fonds' op te zetten voor inwoners, die graag zonnepanelen op hun dak willen leggen. Zij lenen dan een bedrag en betalen het geld van dat bedrag terug met de verminderde energiekosten. En zo kan het geld van die lening steeds weer opnieuw door andere inwoners gebruikt worden. Daarnaast klonk er de wens voor het opzetten van een 'nul op de meter demohuis', waar mensen kunnen zien op welke manier je duurzaam kunt leven, zonder dat het ten koste gaat aan het comfortabele leven. Hans Klink opperde om 'slimme lantaarnpalen' te plaatsen, die alleen aangaan als er een fietser in de buurt is.


Inwonerraadslid Jan van der Geest wilde de raadsleden ook energie besparen, door voor te stellen om de volledige 150.000 euro in één keer in te zetten voor het aanbrengen van ledverlichting in de openbare straatlantaarns. Kortom, echt goede en innovatieve ideeën heb ik nog niet gehoord. Mocht u betere duurzaamheidsinvallen hebben, laat het de raadsleden dan gerust weten!