Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 december 2017

Veel kritiek op weggeven 600.000 euro aan hockeyclub

Nieuwkoop – Het plan om de Hockeyclub Nieuwkoop 600.000 euro te geven voor een nieuw kunstgrasveld, werd maar lauw ontvangen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Wethouder Guus Elkhuizen (SBN) kreeg van VVD-lijsttrekker Tom de Kleer het verwijt, dat hij bezig was met 'hapsnapbeleid'. Ook hekelden de raadsleden, dat er alleen gekozen kan worden om wel of niet zes ton weg te geven. Ze hadden liever gezien, dat er ook een keuze was voor het verstrekken van een lening.

Alle voetbalclubs in deze gemeente worden al decennia verwend met nieuwe velden, die door de gemeente betaald worden. De Hockeyclub Nieuwkoop heeft haar speelterrein altijd met eigen geld betaald, waarbij een lening van de gemeente door deze club werd afgelost. De club wil van dit leningsinfuus af en heeft daarom een plan bedacht, dat de gemeente eenmalig zes ton subsidieert, zodat een nieuw kunstgrasveld aangelegd kan worden. De komende veertien jaar sparen de hockeyers dan voldoende geld, zodat zij het volgende kunstgrasveld zelf kunnen betalen.

Veel raadsleden gunnen de hockeyers wel hun nieuwe veld, maar ze hikken er toch tegenaan om zomaar 600.000 euro weg te geven. Hun zorgen werden niet kleiner, toen Elkhuizen aangaf, dat ook een tennisvereniging kan rekenen op zo'n gemeentelijke ondersteuning, als zou blijken dat die club haar vergunning verliest doordat alle banen te slecht zijn om te spelen. De Kleer was er niet blij mee, dat het geld voor de hockeyclub uit de algemene reserve van de gemeente haalt. ,,Het klopt dat de hockey achtergesteld is geweest ten opzichte van de voetbalverenigingen, maar dat geldt ook voor muziekverenigingen en andere organisaties. Wethouder Elkhuizen mist visie. Dit is hapsnapbeleid.'' De wethouder kaatste de bal direct terug: ,,Als ik visie mis, dan geldt dat ook het college en daar bent u als partij onderdeel van.''


Nick Draper (CDA) wilde, dat de gemeente ook kijkt naar de mogelijkheid om een lening te geven aan de hockeyclub. Ook fractievoorzitter Pien Schrama (Natuurlijk Nieuwkoop) ,,miste alternatieven. Als een investering van zes ton de beste is, dan zullen we daar ook voor zijn. Maar de verschillende opties als een lening zijn in het voorstel niet uitgewerkt. SGP/ChristenUnie steunde deze visie. Maar raadslid Remco Hendriks (SBN) snapte niets van de kritiek: ,,We moeten trots zijn, dat wij kunnen investeren in sport.'' Elkhuizen probeerde de gemoederen te bedaren: ,,De hockeyclub is al sinds 2005 bezig om dat kunstgrasveld te krijgen. Het is nu één minuut voor twaalf. Gooi nou geen zand in die raderen.'' De raadsleden bepalen op donderdag 14 december of de hockeyclub 600.000 euro's krijgt om een nieuw veld aan te schaffen.