Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 februari 2018

Column


Krokodillentranen

Jarenlang hebben de gemeenteraadsleden van Nieuwkoop geheim gehouden, dat er een supermarkt mag komen naast de Intratuin in Ter Aar. Vijf jaar geleden heeft de gemeenteraad deze mogelijkheid namelijk geboden; de politici stemden zelf in met een bestemmingsplanwijziging. Het voormalige kassengebied mocht vanaf dat moment gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

De politici dachten wellicht dat de toenmalige eigenaar, Leen Kroon van de Intratuin, deze grond zou gebruiken voor het uitbreiden van zijn zaak. Maar Kroon kreeg een beter aanbod; ,,een zak met geld'' van een projectontwikkelaar. En dus verkocht hij de grond en heeft de projectontwikkelaar twee supermarkten gevraagd of zij achter de Intratuin een nieuwe vestiging willen opzetten.

In het dorp zelf zijn de winkeliers in rep en roer. Zij vrezen voor een grote uittocht van consumenten, die hun centjes niet meer in het centrum komen uitgeven. Ook de politici buitelen over elkaar heen om hun afschuw uit te spreken. Zoals Kees Egberts (CDA): ,,Een nieuwe supermarkt kan schadelijk zijn voor de huidige ondernemers en winkels in Ter Aar. De kleinere winkels gaan het heel zwaar krijgen als er nog meer concurrentie komt.'' Of Kees Hagenaars (Natuurlijk Nieuwkoop): ,,Het is een zorgelijke ontwikkeling waarvan we keihard moeten zeggen dat we dit niet willen.'' En Elias van Belzen (SGP/ChristenUnie): ,,Hopelijk wordt dit niet wederom een voorbeeld hoe grote landelijke ketens de plaatselijke middenstand de nek omdraaien.''

Omdat de gemeenteraadsleden in 2013 zelf verantwoordelijk waren, voor het feit dat hier supermarkten mogen komen, is dit toch een gevalletje 'krokodillentranen' van de bovenste plank.