Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 februari 2018

Hondenbezitters boos over aanlijnplicht


Kaag en Braassem – Honden kunnen nog in het buitengebied vrij rondrennen. Dit gaat mogelijk veranderen, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Zes insprekers gaven maandagavond hun ongezouten mening richting de gemeenteraadsleden.

Schapenhouders klagen steen en been over honden, die hun schapen opjagen. Dat heeft geleid tot de dood van minimaal één schaap. De hondenbezitters vinden dat spijtig, maar Marijke Vesseur stelde: ,,Dit is de enige veilige losloopplek in Woubrugge en die wordt ons afgepakt! Het is ook mijn recreatiegebied. Is het individueel aanlijngebod, dat het college nu al kan inzetten, niet veel beter dan een algemeen aanlijngebod?''

Hondenvriend Arjan Middendorp wees, mede namens zijn hond Byrke, naar de verantwoordelijkheid van de boer: ,,Hij heeft twee borden geplaatst met het verzoek honden aan te lijnen. Dit is het enige losloopgebied in Woubrugge. De boer kan meer doen; de sloot verbreden, een hek of schrikdraden plaatsen.'' De gemeente kan nu al individuele hondeneigenaren een aanlijngebod opleggen, aldus de insprekers. Alle hondenbezitters vonden, dat de gemeenschap niet moet opdraaien voor de bedrijfskosten van de boer.

Burgemeester Marina van der Velde had van de boer gehoord, dat vijf lammetjes dood zijn gegaan en meerdere schapen gestressed waren. ,,Dit onderwerp maakt de emoties los. We hebben twee jaar een oproep gedaan aan hondenbezitters om uit te kijken. Nu is het goed om een proef van twee jaar te doen om honden verplicht aan te lijnen. Het is niet de gehele Plasdijk in Woubrugge. Er is een grote plek, waar honden los kunnen lopen, alleen wordt die ietsje kleiner.'' De gemeenteraadsleden moeten over twee weken een besluit nemen. Vesseur riep op: ,,Neem een rationeel besluit, want u bengt weldenkende mensen en geen schapen.''