Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2018

'Geen zelfverrijking met sociale koopwoningen'


[KAAG EN BRAASSEM] De kritiek op 'sociale koopwoningen' wordt steeds luider. Vorige week liet ook wethouder Yvonne Peters (VVD) weten, dat er scherp op moet worden gelet, dat deze sociale woningen niet gebruikt moeten worden voor zelfverrijking.

In de gemeente Kaag en Braassem gaan verhalen rond, dat één persoon meerdere sociale woningen tegelijk heeft gekocht. En vervolgens die sociale woningen direct op de huizenmarkt zette, om ze met forse winst weer te verkopen. Dat zou een ongewenste situatie zijn, aldus Peters: ,,We moeten als gemeente niet het beleid hebben, dat wij individuen rijker maken. Het beleid van sociale woningen is bedoeld om mensen te helpen op de sociale woningmarkt.''

Sociale koopwoningen zijn mateloos populair: zodra zo'n goedkoop huis op de markt komt, is die binnen een dag verkocht. Maar vanaf dat moment kan de eigenaar er mee doen, wat hij of zij wil. Dus ook verkopen voor een grove winst. De gemeente Kaag en Braassem kan hier weinig tot niets tegen doen, omdat de verkochte grond en woningen niet van de gemeente zelf zijn, maar van een projectontwikkelaar.

De gemeenteraad heeft al eerder gevraagd om bij nieuwbouwplannen maximaal 5% aan sociale koopwoningen te bouwen en van de rest van de sociale bouw huurwoningen te maken. Waarom neemt de gemeente niet ook afscheid van die laatste 5%? De wethouder verwees naar een plan van PRO: ,,Die laatste 5% zou ingezet kunnen worden voor de tussen wal en schip groep (huizen tussen 200.000 euro en 250.000 euro, JD). Daar zit wel wat ruimte in.” Peters besluit over de in- en onmiddellijke verkoop van sociale woningen: ,,Ik hoor wilde verhalen en weet niet wat er allemaal waar is. Het maakt wel, dat wij moeten nadenken over hoe we sociaal ook sociaal houden.''