Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2018

Motie LKB weggehoond


Lobby ijsverenigingen heeft effect

[KAAG EN BRAASSEM] Een pleidooi van raadslid Ton van Velzen (LKB) om nu al 'Nee' te zeggen tegen het weggeven van 170.000 euro voor een grotere Leidse ijsbaan, kreeg geen enkele steun van de overige partijen. Maandag 5 februari diende Van Velzen een 'Motie Vreemd aan de Orde van de Dag' in, waarbij hij stelde dat de ijsliefhebbers zelf moeten zorgen voor het geld.

De gemeenteraadsleden kregen vorige week te maken met een intense lobby van de gezamenlijke ijsverenigingen. In een brief lieten die verenigingen weten, dat '5.000 mensen in de gemeente Kaag en Braassem achter de plannen voor een grotere Leidse ijshal staan'. Als dat zo is, dan kunnen die 5.000 mensen gemakkelijk 34 euro per persoon ophoesten, zo concludeerde Van Velzen. ,,Andere verenigingen gaan met tulpenbollen en gevulde koeken in de buurt om geld op te halen. Waarom zouden deze 5000 mensen dat niet kunnen doen?'' Het LKB-raadslid wees er op, dat het college de afgelopen jaren steeds weer heeft gezegd, dat de gemeente niet in stenen investeert. ,,Wij moeten als raad en college betrouwbaar zijn en ons houden aan de eigen spelregels die we gemaakt hebben.''

Het betoog vond geen vruchtbare bodem in de gemeenteraad. Alle partijen leken gevoelig voor het pleitbetoog van de ijsverenigingen. Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB): ,,Leiden vindt dat wij mee moeten betalen aan een grotere ijsbaan. Onze ijsclubs kunnen daar wedstrijden houden in plaats van in Den Haag. Er is geen risico dat onze bijdrage hoger wordt dan 170.000 euro. Wij zijn geen voorstander van het steken van geld in een Leidse voorzieningen, maar het demotiveert kinderen en hun ouders om naar Den Haag te rijden.'' Ze riep het college op, om ook maar geld aan 'De Tweesprong of een voetbalclub te doneren'. We moeten niet meer roepen, dat je niet meer in stenen investeert, maar zeg dat je wel investeert in een voorziening die wel nodig is.''

Hans Klink (PRO) viel Van Velzen aan: ,,Deze motie is disrespectvol tegen de ijsclubs en wat nog lopende is. Op 15 februari valt een besluit in de raad van Leiden waar wordt besloten over een ijsbaan van 250 meter en de mogelijk kosten voor de regiogemeenten om er een 333 baan van te maken.'' Ook Alwin Koek (VVD) vond de motie van LKB 'te vroeg om hier al iets mee te kunnen doen. We wachten op informatie.'' En Esther Loos (D66) stelde: ,,Dat er niet geïnvesteerd wordt in stenen van de Alkeburcht, wil niet zeggen dat je geen geld in een ijsbaan moet steken.'' Karin van der Kaaden (CDA) vond, dat de ijsverenigingen ,,in de lijn van de MAG handelen. Dat proces moeten we de ruimte geven.'' Met één stem voor en twintig tegen lijkt nu al duidelijk, dat de gemeenteraad later dit jaar in zal stemmen met het overmaken van 170.000 euro voor een grotere Leidse ijsbaan.