Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 februari 2018

Jeugdzorg geeft gas met extra ondersteuning


[KAAG EN BRAASSEM] De organisatie 'GO! voor jeugd' gaat zich de komende jaren inzetten om de jeugdzorg op allerlei vlakken te verbeteren. Jongeren en kinderen mogen hun eigen persoonlijke coach aanwijzen; iemand waar ze zelf vertrouwen in hebben. Ook op andere vlakken is GO! vernieuwend bezig.

Dennis de Roo is projectleider van GO!. Hij vertelt over het persoonlijke begeleidingsprogramma JIM (Jouw Ingebrachte Mentor). Zo'n JIM kan iedereen worden in de omgeving van een kind, die wat extra begeleiding nodig heeft; een voetbalcoach, oom of broer. De Roo: ,,Dat blijkt vele malen effectiever dan het directe contact met een professional. Maar zo'n JIM moet wel kunnen terugvallen op een van onze specialisten.'' Ook de professionele hulpverleners blijven dus betrokken. Wethouder Henk Hoek is blij met deze ontwikkeling: ,,Het is een van de kernpunten waarom we met GO in zee zijn gegaan. We willen niet een kwaal verhelpen, maar het welzijn van de jongeren verbeteren. We willen de jeugd weer helpen een normaal leven te leven.''

Scholen en kinderopvangorganisaties wordt gevraagd op te letten, wanneer baby's, peuters, kleuters en basisschoolleerlingen afwijkend gedrag vertonen. Op basis daarvan, wordt gekeken, wat de beste oplossing is. Zo mag een jongetje met veel te veel energie voortaan een aantal uren per week minder naar school, waarbij hij deze tijd doorbrengt op een sportveld. Het is een voorbeeld van het 'out of the box' denken van GO!.

Andere voorbeelden van nieuwe projecten zijn 'Alert 4 You'. Hierbij worden medewerksters van de kinderopvang getraind, om afwijkend kindergedrag op te vangen. Waarbij ze de problemen niet oplossen door het kind buiten de groep te plaatsen, maar er voor zorgen, dat die kleintjes bij de groep betrokken blijven. Daarnaast komt er een nieuw preventief programma tegen pesten op school. Naast de persoonlijke communicatie met hulpverleners, kunnen inwoners in de toekomst ook hulpvragen stellen via online communicatie. Hiervoor zet GO! het programma 'Blended care' op.

De Roo kan niet de garantie geven, dat er nooit meer enorme blunders veroorzaakt worden door de jeugdzorginstellingen, zoals met het 12-jarig meisje en haar broer gebeurde, die tot 2015 jarenlang geestelijk en lichamelijk mishandeld werden, op een haar na tot de dood er op volgde. De Roo: ,,Ik kan en wil die garantie niet geven. Dat soort rare dingen gebeuren in het leven. Waar ik wel voor sta; doordat we veel meer in de gemeente aanwezig zijn, zijn we eerder op de hoogte van de problmen, waardoor dingen minder snel zullen escaleren. We willen bereiken, dat ook mensen uit de omgeving alerter zijn op hun omgeving.''