Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2018

Column


Tombola

Afgelopen weekend kreeg ik een mailtje van formateur Ruud van der Star, met de uitnodiging om maandag langs te komen voor een persgesprek samen met mede-formateur Ger van Emmerik. Nou is het helemaal niet gemakkelijk om een formateur te zijn, waarde columnlezer. Als eerste moet je alle vertegenwoordigers van de politieke partijen tevreden houden. Wanneer er namelijk één of twee partijen de kont tegen de krib gooien tijdens de onderhandelingen, kan dat grote gevolgen hebben voor de politieke relaties voor de komende vier jaar.

Ook kun je betere onderhandelingsresultaten behalen als je op vriendelijke voet met elkaar omgaat. Je geeft dan wat en je neemt dan wat. Het laatste wat je wilt hebben, is dan dat de pers achter allerlei details komt, zoals – ik noem maar wat – de namen van de toekomstige wethouders. Van der Star en Van Emmerik kweten zich keurig van hun taak. Ze lieten niets los over wie de wethouderskandidaten zijn voor PRO en SVKB. Al herhaalden ze wel, dat beide partijen een fulltime wethouder gaan aanleveren.

Mijn gewaardeerde collegae probeerden het wel, om deze namen los te peuteren, maar ze kregen nul op het rekest. Teksten als 'Zelfstandige kaders' en 'De samenwerkingsagenda hebben we ingevlogen' kwamen als reactie. Dat zijn nou niet echt uitspraken, waar je als journalist wat mee kunt. Kortom; na afloop van het persgesprek wisten de journalisten weinig meer, dan toen deze bijeenkomst begon.

En toch kan ik u een nieuwtje brengen. Want het embargo was tot maandag 14 mei, maar ik kan u melden, dat Petra van der Wereld de wethouder voor SVKB wordt. Daar zijn geen twijfels meer over; zij heeft namelijk ook al haar baan opgezegd bij Overrhyn, zo bevestigde ze tegenover mij. En haar portefeuille-onderdelen (de zaken waar zij als wethouder over gaat) zijn vooralsnog: Wmo en maatschappelijke zorg, Sport en bewegen, Financiën, Recreatie en toerisme. Daarnaast is mij bevestigd, dat PRO één voorkeurskandidaat heeft voor een wethouderspositie. Het zal u niet verbazen, dat dit Floris Schoonderwoerd is. Hij gaat zich onder meer bezig houden met de invoering van de Omgevingswet. Als hij dat soepel voor elkaar krijgt, zal hij waarschijnlijk de geschiedenis in gaan als de meest succesvolle wethouder van deze gemeente (al is dat na amper een decennium, waarin Kaag en Braassem bestaat nog niet echt heel bijzonder).

De overige partijen: CDA, VVD en D66 moeten deze week vechten om ook een (part-time) wethouder te mogen leveren. Eerst moeten ze op audiëntie bij PRO en SVKB om hun kandidaat-wethouders naar voren te brengen. Hiervoor krijgen deze drie partijen elk drie kwartier de tijd. Het wordt voor zowel D66, CDA als VVD de belangrijkste 45 minuten van de komende vier jaar. Naar verwachting wordt op maandag 28 mei het nieuwe college van burgemeester en wethouders geïnstalleerd.