Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2018

Drie ontwerpen voor Buytewech-Noord


Nieuwkoop – Tijdens een informatieavond mochten inwoners hun mening geven over verschillende ontwerpen voor het nieuwbouwgebied Buytewech-Noord. In drie zogeheten 'vlekkenplannen' had de architect allerlei ideeën uitgewerkt over hoe de woningen, straten en het groen gebouwd en aangelegd kunnen worden.

In alle drie de ontwerpen is de bouwdichtheid in het westelijk deel van de nieuwe woonwijk lager dan in het oostelijk deel. De gemiddelde dichtheid in de hele wijk is 20 woningen per hectare. Toch zijn er verschillen te vinden tussen de vlekkenplannen. Zo moet in het vlekkenplan 'Brink' een grote en waterrijke openbare ruimte komen midden in Buytewech-Noord. En daar kan dan ook iets bijzonders komen, zoals een ontmoetingsplek of lunchgelegenheid. Auto's moeten neergezet worden op parkeerveldjes achter de woningen en langs zijstraatjes. Zo zijn deze vierwielers niet overal zichtbaar aanwezig. Park Buytewech zal in deze variant via een aangepaste Smidsvuur en via een aangepaste Parallelweg voor auto's bereikbaar zijn. Maar deze twee wegen worden niet met elkaar verbonden zijn, zodat de de verkeersbelasting in de bestaande en nieuwe woonwijken beperkt zal zijn.

In de tweede variant van Buytewech-Noord worden de huizen gebouwd in kleine groepjes bij elkaar; hofjes. Dat moet zorgen voor een bijzondere woonsfeer. De auto's kunnen geplaatst worden op parkeerveldjes dichtbij ieder hof en daaromheen worden bomen geplaatst. Zo kunnen de bewoners dichtbij hun huis parkeren, maar hoeven ze niet op hun auto uit te kijken. Voor een goede ontsluiting moet deze wijk een 'modulaire rondweg' krijgen; dat is een weg die in drie fases wordt aangelegd. Eerst komt er een weg in het oostelijk deel, die vervolgens wordt doorgetrokken naar het westelijk deel. Mogelijk wordt die straat daarna doorgetrokken langs (het verlengde van) de Elleboogvaart. Deze rondweg sluit dan aan op de N231.

Het derde vlekkenplan toont een woonwijk met huizen tussen langgerekte polders en sloten. Huidige sloten worden verbreed, maar soms ook onderbroken. Het groen in de wijk past bij het polderlandschap, dat zo kenmerkend is voor Nieuwkoop. De huiseigenaren kunnen hun auto's parkeren langs de woningen. En de bereikbaarheid wordt geregeld door het aanleggen van een 'landelijke polderweg' door heel Buytewech-Noord, die aansluit op de N231. Alle reacties van de mensen, die naar de informatieavond kwamen, worden beoordeeld door de gemeente. Uiteindelijk moet de gemeenteraad een keuze maken uit één van de drie ontwerpen.