Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2018

Afval op de schop


Nieuwkoop – De manier, waarop het afval in Nieuwkoop wordt ingezameld, gaat de komende jaren flink op de schop. Nu produceert iedere inwoner gemiddeld nog bijna 200 kilogram restafval per jaar en dat moet maximaal 100 kilogram worden. Tegelijkertijd moet minimaal 75% van al het afval hergebruikt worden. En dat red je niet met alleen maar het scheiden van het plastic.

Het college van burgemeester en wethouder omarmt het landelijke VANG-programma (Van Afval Naar Grondstof). ,,Voor de komende periode willen wij komen tot een forse vermindering van de hoeveelheid afval door meer preventie en hergebruik.'' Inwoners en studenten moeten hierover gaan meedenken in een nieuw in te stellen 'sociale raad'. En dat moet leiden tot concrete plannen. Dat kan de invoering van diftar zijn; een systeem, waarbij inwoners meer betalen, als ze ook meer restafval overhouden. De nieuwe afvalinzamelingsmethode moet al in 2019 worden ingevoerd.