Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2018

Column


Klimaatakkoord

Vorige week kwam nieuws naar buiten over het klimaatakkkoord. En helaas bleek het weer een fantasieloze verzameling van ideeën. In het kort komt het er op neer, dat wij inwoners flink meer moeten gaan betalen. En de grootverbruikers, die meededen aan de onderhandelingen met het klimaatakkoord, komen er weer geweldig vanaf.

Gezinnen zijn kleinverbruikers en betalen daarom 26 cent per kubieke meter aardgas en 10,5 cent voor elk kilowattuur stroom. Als het klimaatakkoord ongewijzigd wordt aangenomen, gaat de belasting met 75% omhoog, oftewel 20 cent per kubieke meter aardgas. Over een paar jaar betalen we dus 46 cent per kubieke meter. Grootverbruikers betalen nu al een zeer laag belastingtarief; maximaal zes cent per kubieke meter. Als je een supergrootverbruiker bent en dus veel aardgas verstookt, hoef je maar één cent per kubieke meter neer te tellen.

En nu komt het: de energiebelasting op aardgas moet voor die grootverbruikers PROCENTUEEL evenveel stijgen als die voor de kleinverbruikers. Dat betekent dus dat aardgasslurpers, die nu maar 1 cent per kubieke meter betalen, in de toekomst slechts 1,75 cent per kubieke meter gaan betalen. Terwijl zij wel verantwoordelijk zijn voor het grootste aardgasverbruik. Gezinnen betalen dan 2.300% meer voor hetzelfde gas!

Het is natuurlijk een gotspe van de grootste orde; als je echt de alternatieve technologieën voor aardgas goed wil ontwikkelen, dan moet je juist die grootverbruikers net zoveel laten betalen als de gemiddelde gezinnen. Ik kan u verzekeren, waarde columnlezer, dat er dan opeens een echt volwaardig alternatief voor aardgas zal komen.

De komende jaren moeten we ons namelijk gaan behelpen met elektrische waterpompen en warmtepompen. En wie zo'n warmtepomp wil hebben, moet meteen de bestaande woning flink verbouwen; het huis moet beter geïsoleerd worden, er komen andere radiatoren en vaak moet er ook nog vloerverwarming geplaatst worden.

Is er dan geen goed nieuws te melden? Ja; volgens het klimaatakkoord moet de stroomheffing met 7,3 cent omlaag en dat zou een jaarlijks kostenvoordeel op moeten leveren van 200 euro per huishouden. Tenminste, als je niet al zonnepanelen hebt gelegd, want dan wordt je voordeel veel minder. En de mensen, die zonnepanelen hebben, worden over een paar jaar nog eens extra gestraft. De huidige regeling, waarbij het terugleveren van zelf opgewekte stroom net zo veel oplevert, als wanneer je stroom afneemt, wordt door de regering verslechterd. Dus de mensen, die de afgelopen jaren beter zijn geweest voor het milieu, worden het hardst gepakt.

Er is één lichtpuntje en dat ligt in Rijnsaterwoude. Hopelijk komt er een proefproject, waarbij 50 huizen aangesloten worden op de warmte van het Braassemermeer. En als dat goed lukt, kunnen we met ons allen tegen lage koste genieten van de Braassemerwarmte. Waarna we ons huis kunnen afkoppelen van het aardgas. Het is dan wel te hopen, dat die achterlijke 600 euro aan ontkoppelingskosten verdwenen zijn.