Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juli 2018

Extra afvalkorting alleen voor mensen met medisch afval


[KAAG EN BRAASSEM] Er zijn inwoners, die moeite hebben om zware afvalcontainers naar de kant van de weg te slepen. Zij zijn daarom gedwongen om de (lichtere) containers iedere twee weken te laten legen. Of hun afvalzakken niet al te vol te stoppen, om deze vervolgens in de ondergrondse containers te duwen. Dit leidt vanaf 2019 allemaal tot extra kosten. Mensen met medisch afval krijgen een korting op de tarieven. Vorig jaar hield een inwoonster met reuma nog een gepassioneerd pleidooi, dat zij ook voor een korting in aanmerking zou komen. Haar wens komt niet uit, zo bleek woensdag 27 juni tijdens de raadsvergadering.

Een meerderheid van de politieke partijen wil niet nog eens extra uitzonderingsmaatregelen nemen. Zij wijzen op de mogelijkheid, dat mensen een beroep kunnen doen op hun omgeving of hun mantelzorgers om het afval buiten te zetten. VVD-fractievoorzitter Jan van der Geest liet hierover weten: ,,Het helpen met het afval buiten zetten is juist een taak voor iemand die bijna niets voor een ander doet. Het is een kleine moeite om eens per week de bak aan de kant van de weg te zetten.''

Mogelijk krijgen meerpersoonshuishoudens over een paar jaar toch een klein voordeeltje. Alle partijen bleken namelijk positief over een voorstel van raadslid Hans Klink (PRO) om één gezamenlijk basistarief te krijgen, dat gelijk is voor eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens. Dat wordt nog niet ingevoerd in 2019, maar de politici gaan hier de komende jaren wel over praten, om de tarieven stapsgewijs naar elkaar te brengen. Dat houdt dus in, dat de eenpersoonshuishoudens steeds een wat hoger basistarief gaan betalen en de tarieven voor meerpersoonshuishoudens wat omlaag gaan. Maar voordat het zo ver komt, zullen er nog vele tonnen huisvuilafval opgehaald worden.