Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 november 2018

Column


Co-ownerschap

Ik kan niet wachten tot het 2019 is, waarde columnlezer! En dat komt door wethouder Inge van der Meer. Vorige week gaf zij een persgesprek en daar hadden we het ook over de vraag hoe de gemeente zich gaat voorbereiden op de overgang van gas naar energie, die opgewekt wordt door bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens.

Nou betalen wij Nederlanders ons al decennialang blauw aan het gas van de NAM; een monopolistisch bedrijf en de olie van Shell, Esso en andere multinationals. Hoe mooi zou het zijn, zo filosofeerde ik, als de inwoners van Kaag en Braassem mede-eigenaar worden van de toekomstige windmolens en zonnepanelen en daardoor ook meeverdienen aan de opbrengst van de opgewekte energie; een co-ownerschap dus.

Mijn moeder zei altijd: 'Goede raad is duur en deze is gratis'. U weet het wellicht niet, maar in overheidsland staat de waardering van een advies ongeveer gelijk aan de hoogte van het bedrag, dat de betreffende overheidsinstelling er voor moet betalen. Dus; hoe duurder een advies is, hoe meer er naar geluisterd wordt. Dus eigenlijk deed ik mijn oproep richting de wethouder met weinig hoop, dat die wens ook werkelijkheid kan worden. Toch bleek er een positieve verrassing te zijn; de wethouder blijkt namelijk ook van mening te zijn, dat er een systeem moet komen, waarbij de inwoners kunnen meeverdienen aan energie die in Kaag en Braassem wordt opgewekt!

Van der Meer gaf aan: ,,We zijn druk bezig met plannen om inwoners er zelf aan te laten verdienen. Er is geld aan te verdienen. Degenen die koopkrachtig zijn, leggen nu al zonnepanelen op hun dak. We ontwikkelen ideeën om andere mensen mee te krijgen, om er ook geld mee te verdienen. Als je dat voor elkaar krijgt, kun je een vliegwieleffect krijgen, waarbij er veel meer enthousiasme komt voor de nieuwe vormen van energieopwekking.'' Ze laat weten, hierover gesproken te hebben met 'wethouders in Haarlemmermeer en Leeuwarden'.

Met een zoektochtje op internet komt al een beetje boven water, waar de betreffende wethouders zich mee bezig houden. Wethouder John Nederstigt van Haarlemmermeer wil 'bedrijven stimuleren die durven te verkennen en de filosofie van wonen en werken in duurzame omgevingen omarmen.' En hij schrijft: ,,Ook kunnen inwoners financieel voordeel hebben bij duurzame initiatieven, zoals bij het plaatsen van zonnecellen op daken.'' Ook vindt hij, dat er moet worden ingezet op 'duurzame ontwikkeling van bedrijfslocaties'. In Leeuwarden zijn plannen voor de realisatie van een aardwarmtecentrale.

Van der Meer is hoopvol: ,,Verschillende organisaties zijn bezig met initiatieven en ik zie wel heil in het kopiëren van die initiatieven.'' In dit geval zou het gezegde 'Beter goed gejat, dan slecht verzonnen' wel eens helemaal kunnen kloppen.