Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2018

Column


Tiny forest

Het is natuurlijk erg gemakkelijk, om als journalist aan de zijkant van de politieke arena te staan en de vinger op de zere plek te leggen. Maar beter is het, om ook met oplossingen te komen. Bijvoorbeeld waar het gaat om de 'tiny forests', of zo u wilt: microbosjes.

Maar als eerste; wat is een 'tiny forest'? Voor het antwoord citeer ik van de website van de IVN: ,,Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. De bossen stimuleren biodiversiteit en bieden kansen om klimaatproblemen tegen te gaan. En meer natuur in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en een rustpunt voor stadsbewoners.''

,,Wat fijn'', zal de kritische lezer cynisch opmerken, ,,dan moeten we weer geld uitgeven aan bomen. En hoe zit het met het onderwijs en de veiligheid?'' Ook de gemeenteraad is nog niet zo ver, om tiny forests te stimuleren in Oegstgeest. De politici gaan niet verder, dan alleen een oproep richting het college om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid om tiny forests te realiseren.

Maar waarom doen we met ons allen nou helemaal zo moeilijk, terwijl de oplossing zo simpel is? Iedereen kan een tiny forest oprichten, of beter gezegd; een microtiny forest. Zonder dat het ook maar één eurocent kost. Ga dit najaar (of de volgende herfst) naar het Bos van Wijckerslooth en raap daar een stuk of tien kastanjes en eikels. Als je een tuin hebt, plant deze boomvruchten dan in een hoekje in je tuin; over enkele jaren heb je jouw eigen microtiny forest; een haven voor kleine dieren en je compenseert ook nog een deel van jouw CO2-uitstoot.

Heb je geen eigen tuin, maak dan gebruik van de gelegenheid om burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Pak een of meerdere bloempotten en stop daar een kastanje dan wel eikel in. Laat deze ontkiemen, zodat er een klein kastanjeboompje of eikenboompje uit voortkomt. Hoe leuk is het dan, als we met ons allen vervolgens dit boompje planten voor het gemeentehuis?! Bijvoorbeeld op woensdag 13 maart, de nationale Boomfeestdag 2019.

Met deze oproep loop ik natuurlijk het risico om een boos telefoontje van het gemeentebestuur te krijgen. Hoe ik het in mijn hoofd haal, om inwoners op te roepen zomaar wild te gaan planten! Mijn reactie zal dan zijn, dat het gemeentebestuur zelf een plek aanwijst om kleine eikenboompjes en kastanjeboompjes neer te zetten. In de 'groenste gemeente van Nederland' zou dat toch geen enkel probleem moeten zijn? Wanneer ik langs de Klinkenbergerplas loop, zie ik meer dan voldoende ruimte.

Dus, waarde gemeentebestuur, omarm dit inwonerinitiatief en wijs een plek aan waar Oegstgeestenaren hun eigen kastanjeboompje of eikenboompje op 13 maart kunnen planten. Zo lukt het ons als allereerste gemeente in de wereld om ons eigen 'inwonermicrobos' te creëren; dat wordt een succesvol project dóór en vóór de inwoners.