Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2018

Zoektocht naar plek voor scheve huisjes


OEGSTGEEST – Nog vóór 1 januari 2020 moet Oegstgeest minimaal één en mogelijk twee 'scheve huisjes' gerealiseerd hebben. Dit zijn geen woningen, die schots en scheef gebouwd zijn, maar woonplekken waar mensen uit de maatschappelijke opvang 'zelfstandig' in kunnen wonen. De naam 'scheef huisje' komt van de Noorse term 'Skaeve huse', waar dit soort woningen al gemeengoed zijn.

Er zijn tientallen mensen, die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen of hun buren stapeldol maakt door de overlast die ze veroorzaken. Anderen zijn juist verzamelaars van allerlei spullen, waardoor hun regulieren huurwoning een zwijnenstal wordt. Deze inwoners uit de hele regio worden op een gegeven moment uit hun huis gezet en komen dan terecht bij de Binnenvest in Leiden. Tot nu toe zorgde die stad er voor, dat deze mensen alternatieve opvang krijgen. Maar vanaf 2020 is het een ander verhaal; dan moeten ook de overige gemeenten in de regio Holland Rijnland zorgen voor wooncontainers en andere vormen van 'scheve huisjes'.

Ook Oegstgeest ontkomt niet aan deze verplichting, zo liet burgemeester Emile Jaensch donderdag 22 november tijdens de raadsvergadering weten, naar aanleiding van een vraag door raadslid Ria Pasterkamp (PrO). Hoewel er geen concrete doelstelling is gemaakt voor het aantal scheve huisjes in Oegstgeest, is nu al duidelijk, dat dit één of maximaal twee huisjes worden. Die huizen worden het liefst op minimaal 70 meter afstand gezet van andere woningen, om overlast zoveel mogelijk te beperken. En dat zorgt voor een probleem: waar in Oegstgeest kunnen deze inwoners met een rugzakje ondergebracht worden, terwijl ze ook op loopafstand zitten van de winkels of een supermarkt?

De burgemeester worstelt met dit probleem. ,,We hebben er nog geen geschikte plek voor gevonden. De gemeente heeft hier geen eigen grond voor beschikbaar; je bent altijd afhankelijk van derden (die hun grond beschikbaar willen stellen, JD).'' Het is niet zo, dat Oegstgeest moet opdraaien voor het huisvesten van lastige Leidenaars, benadrukte Jaensch. ,,We hebben met de Binnenvest gesproken. Daar zitten Oegstgeestenaren, waarvan ik blij ben dat ze daar kunnen zitten, omdat ze in hun oude omgeving niet kunnen blijven. Maar wellicht kunnen ze wel in een scheef huisje verblijven. Als we een locatie hebben, zal ik de raad hierover informeren.''

Pasterkamp was nog niet tevreden: ,,Scheve huisjes roepen gevoelens op; al dan niet terecht. Maar niemand zal spontaan zeggen; 'Zet maar een scheef huisje op mijn land'.'' Jaensch benadrukte, dat hij echt zijn best gaat doen om een geschikte plek in Oegstgeest te vinden voor het plaatsen van die scheve huisjes.,,Als je kijkt naar een locatie, kan het ook een tijdelijke locatie zijn.''