Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2018

Roep om hogere rioolheffing


[KAAG EN BRAASSEM] De inwoners gaan het merken in hun portemonnee als de gemeente maatregelen neemt tegen 'klimaatadaptatie'. Dat bleek maandagavond 19 november tijdens een raadsvergadering, waarbij Marco de Kraker van Royal Haskoning DHV toelichtte wat er zou moeten gebeuren.

[JOEP DERKSEN]

Eerder dit jaar heeft de gemeente een 'stresstest hemelwater' uitgevoerd. Een van de meest kwetsbare punten voor wateroverlast is het Zuideinde. Maar ook op andere locaties kunnen inwoners overlast krijgen van al te overvloedige regen. De gemeente zou volgens De Kraker meer moeten inzetten op het scheiden van het rioolwater en het afvalwater. Dat betekent, dat er niet één, maar twee rioolpijpen aangelegd moeten worden richting nieuwe en bestaande huizen. Dit gebeurt standaard bij nieuwe woningen, maar op vrijwillige basis bij al gebouwde huizen. Hiervoor vraagt het college aan de gemeenteraad, om 50.000 euro per jaar te reserveren.

Verder vraagt het college van burgemeester en wethouders ruim 200.000 euro per jaar voor 'maatregelen voor klimaatadaptatie' in de periode tot 2023 en nog eens ruim 800.000 euro tot 2028 voor 'andere ingrepen in de openbare ruimte'. Die circa twee miljoen euro moet ergens vandaan komen en dat blijkt de rioolheffing te zijn. Die zou voor 2019 op 267 euro per huis gezet moeten worden (in Alphen betalen de inwoners 230 euro en het Nederlands gemiddelde is 212 euro). Vervolgens moet de rioolheffing de komende tien jaren stijgen tot 306 euro per gebouw, zo adviseert De Kraker. De raadsleden bepalen de komende maand of deze prijsstijgingen voor de rioolheffing ook daadwerkelijk doorgevoerd moeten worden.