Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

,,Geen extra openbare toiletten''


Nieuwkoop – Het college van burgemeester en wethouders is niet van plan om extra openbare toiletten te plaatsen in de buitenruimte. Dit laat burgemeester Frans Buijserd weten, naar aanleiding van vragen door Brent Wijshijer (CDA).

De Maag Lever Darm Stichting heeft onderzoek gedaan in de gemeente Nieuwkoop en geconstateerd, dat er veel te weinig openbare toiletten zijn, waar mensen met acute aandrang gebruik van kunnen maken. Volgnens deze stichting weerhoudt gebrek aan openbare toiletten ,,één op de vier buik- en blaaspatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan.'' Even een café binnenlopen, is ook niet altijd een oplossing, volgens de Maag Lever Darm Stichting. ,,Vier op de tien buikpatiënten en mensen met incontinentie wordt bij hoge nood wel eens geweigerd bij een openbaar toilet. Dit gebeurt vooral in winkels, maar ook bij cafés en restaurants.'' De MLDS pleit er dan ook voor, dat er iedere 500 meter een toegankelijk toilet moet zijn.

Maar daar gaat het gemeentebestuur niet voor zorgen. Er zijn nu alleen openbare toiletten op de vrije aanlegplaatsen in het Nieuwkoopse Plassengebied en in het gemeentehuis in Nieuwveen. Slechts drie bedrijven in deze gemeente hebben hun toiletvoorzieningen opengesteld. Deze zijn te vinden op de app 'HogeNood'. Extra openbare toiletten moeten maar bij de winkels en horeca komen, zo stelt de burgemeester. Wel gaat het gemeentebestuur vragen, of er openbare toiletten kunnen komen bij drukke busstations in de regio. Die toiletten komen er echter de eerstkomende jaren nog niet. Hiervoor moet eerst een nieuwe 'OV-concessie' worden afgesloten.