Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 februari 2019

Weer op de schop


Kruispunt Braassemdreef – Noordeinde 

ROELOFARENDSVEEN – Heftig trillende automobilisten, wild met de vuist zwaaiende fietsers en in slakkengang rijdende chauffeurs. Het kruispunt Braassemdreef – Noordeinde zorgt voor veel onrust onder de gebruikers. De gemeente gaat extra verkeersveilige maatregelen nemen, maar wil hiervoor eerst in overleg met omwonenden en experts. Mogelijk komt er ook een prijsvraag voor alle inwoners om een oplossing te vinden voor deze doodskruising.

Dit kruispunt is nog niet zo lang geleden aangelegd, op de manier waarop het bureau Goudappel Cofeng dit had geadviseerd. Dat advies klopt in theorie wel, zo laat wethouder Floris Schoonderwoerd weten, maar de praktijk blijkt weerbarstiger te zijn. Inmiddels zijn 'honderden woningen' gebouwd in de wijk De Oevers en dat zorgt ook voor veel meer verkeer.

Schoonderwoerd: ,,Het ervaren gevoel draagt niet bij om je kinderen naar het winkelcentrum te sturen. Daar zijn mensen ongerust over. En er komen nog honderden woningen bij in die buurt.'' Deze week zijn er al wat verdrijvingsvlakken op de weg getekend en er staat een bordje bij een oversteekplaats. Maar die maatregelen zijn nog lang niet voldoende. Aan omwonenden wordt gevraagd, of zij een oplossing hebben en ook hebben enkele inwoners met ervaring in de infrastructuur zich gemeld om mee te denken.

Maar simpele oplossingen bestaan niet, aldus de wethouder. Een advies van een bewoner om in het midden van het kruispunt een bloembak te plaatsen, met een rotondebordje er in, wordt niet zomaar overgenomen. De gemeente gaat meten hoeveel verkeer er over het kruispunt gaat en waarnemers nemen een kijkje, hoe het verkeer zich gedraagt. Uiteindelijk moet het kruispunt op een andere manier worden ingericht. Als er niet genoeg tips komen van de omwonenden en experts, dan kan er ook een prijsvraag opgesteld worden. Dit advies van PRO wordt door Schoonderwoerd warm onthaald.

Alle kosten voor het (eventueel) aanpassen van het kruispunt zijn voor de gemeente. Moet het adviesbureau niet aansprakelijk gesteld worden, omdat hun idee in de praktijk niet werkt? Dat blijkt niet te kunnen. De wethouder: ,,Goudappel is een bureau dat zeer gerenommeerd is op dit gebied. Adviesbureaus kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten als het advies niet goed was.''