Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 januari 2019

Inwoners willen hek op Plasdijk


Zodat schapen veilig zijn en honden vrij kunnen loslopen

Woubrugge – Een jaar geleden stonden ze lijnrecht tegenover elkaar; schapenhouder John van der Salm en de tientallen hondenbezitters, die hun geliefde viervoeter graag los willen laten lopen op de Plasdijk. Door de dood van enkele schapen eiste Van der Salm een aanlijngebod. De gemeenteraad van Kaag en Braassem riep burgemeester Marina van der Velde op, om met beide partijen tot een oplossing te komen. En dat is gelukt.

Zowel de schapenhouder als de hondeneigenaren willen geen aanlijngebod meer. Om de schapen te beschermen, komt er een hek langs het terrein van Van der Salm te staan. De gemeente koopt voor 7.300 euro het materiaal voor dat hek en de hondenbezitters helpen om het hek te plaatsen. Van der Salm zorgt er van zijn kant ieder jaar voor het onderhoud van een sloot achter het hek. Het is een schoolvoorbeeld van inwonerparticipatie; samen wordt er een oplossing gevonden.

Van der Salm: ,,Het is een fantastisch mooi initiatief, als het inderdaad allemaal door kan gaan. Dat ons weiland grenst aan een gebied, waar veel honden losgelaten mogen worden, heeft tot veel problemen geleid. Vorig jaar moest ik weer drie schapen uit de sloot halen. De burgemeester zocht met mij en de hondenbezitters naar een oplossing. Ik had er nul vertrouwen in, dat dit goed zou komen, omdat hondenbezitters heel beschermend zijn naar hun hond. Maar uiteindelijk hebben we een gezamenlijk voorstel bereikt.''

Hondeneigenaren Marijke Vesseur en Birgitta Veld zijn ook blij. Vesseur: ,,De Plasdijk is een van de weinige locaties, waar je jouw hond gevaarvrij los kunt laten lopen. Anders loop je steeds langs doorgaande wegen, met allerlei passerende auto's. Samen met andere hondenbezitters gaan we helpen om het hek te plaatsen. We hebben nu een oplossing gevonden, die staat als een hek.'' Veld vult aan: ,,Dit is een prachtig voorbeeld van participatie. We hebben ons hier een jaar voor ingespannen. De schapen van de boer worden met dit hek beschermd. Nu hoeft alleen nog de gemeenteraad haar akkoord te geven. Als dit niet doorgaat, zijn we terug bij af.''

Of de gemeenteraad 7.300 euro wil uitgeven aan zo'n afscheiding op de Plasdijk, is echter nog niet zeker. De burgemeester moest namelijk een oplossing verzinnen, zonder dat dit de gemeente geld gaat kosten. Fractievoorzitter Nick van Egmond (D66) gaf tijdens de vergadering van zijn partij aan: ,,Het dilemma is, dat dit een mooi voorbeeld van inwonerparticipatie is. Maar er is een oplossing, waarvan we van tevoren gezegd hadden, dat we het zo niet willen. Mensen hebben er veel tijd in gestoken. Als je nu zegt, dat je niet akkoord gaat met de oplossing, dan doen ze nooit meer mee. Wat is dat je waard?'' Zowel Van der Salm is als de hondenbezitters geven aan, dat ze niet nogmaals een andere oplossing gaan bedenken.