Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2019

Warmte uit de Braassem wordt dure zaak


RIJNSATERWOUDE – Het is mogelijk om alle 500 huizen in Rijnsaterwoude aan te sluiten op de warmte uit de Braassem. Maar het gaat de inwoners geld kosten, veel geld. Dit werd dinsdagavond duidelijk tijdens een informatieavond in het Schoolhuis in Rijnsaterwoude.

Een groep inwoners heeft zich verenigd in 'Ons Warm Onthaal' en de afgelopen maanden is een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om de Rijnsaterwoudenaren, maar ook de overige dorpen in Kaag en Braassem aan te sluiten op de warmte uit de Braassem. Het goede nieuws is, dat dit grotendeels mogelijk is. De hoeveelheid 'aquathermie' is genoeg voor alle dorpen in deze gemeente, met uitzondering van Oud Ade en De Kaag. Maar deze dorpen zouden voor aquathermie weer het water uit de Kagerplassen kunnen gebruiken, aldus Frank Niehold van adviesbureau IF Technology.

Het overstappen van gas naar aquathermie komt echter met een prijs. Als eerste moeten de huizen beter geïsoleerd worden en geschikt gemaakt voor aquathermie. Per huis kost dat 'gemiddeld' 3.000 euro, maar bewoners van oude boerderijen moeten al gauw 25.000 euro betalen. Daar bovenop komt nog een investeringsbedrag, dat aquathermiegebruikers moeten betalen aan een bedrijf, dat deze waterwarmte gaat leveren; nog eens 10.000 euro.

Het is maar zeer de vraag, of de inwoners deze bedragen er voor over hebben. Zeker omdat het aanleggen van een eigen lucht-water of water-water warmtepomp, voor zo'n 5.000 tot 15.000 euro gerealiseerd kan worden. Wie dertig jaar lang niets doet en continu gas blijft gebruiken, is uiteindelijk wel duurder uit dan wanneer overgestapt wordt naar aquathermie, zo rekende Niehold voor.