Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 april 2019

Burendag Schiphol groot succes


STREEK – Maar liefst 2.000 gelukkigen kregen afgelopen weekend de kans om een kijkje achter de schermen bij Schiphol te nemen. Deze ‘Burendag’ werd georganiseerd vanwege het onderhoud aan de Zwanenburglaan. Doordat deze start- en landingsbaan zes weken lang niet gebruikt wordt, krijgen de omwonenden van andere banen, zoals de Buitenveldertbaan en de Kaagbaan meer vliegtuigen over zich heen.

Het is een drukte van belang in de verzamelhal. En direct is er al veel te zien en te beleven. Douanemedewerkers tonen enkele vangsten: een koffer van krokodillenleer en een gestripte beer, die bedoeld was om als vloerkleed te dienen. Iets verderop mogen kinderen hun zweefvliegtuigbouwtalenten demonstreren. Een vader heeft niet veel vertrouwen in zijn dochter Roos: ,, ,,Oh nee, ze kan helemaal niet vouwen.’’ Maar Roos laat ongekend vouwtalent zien. Haar vliegtuigje zweeft vervolgens door een daarvoor bestemd gat in de vliegtuigbouwmuur en ze krijgt als beloning een mooie knijpbal.

Dennis Muller os persvoorlichter bij Schiphol. Hij informeert; ,,We organiseren Burendag bij Schiphol in verband met het onderhoud aan de Zwanenburgbaan. Het zou kunnen dat inwoners van Kaag en Braassem hierdoor net iets meer geluidsoverlast kunnen hebben.’’ De Burendag is een groot succes. ,,We hebben 2.000 aanmeldingen en konden ook 2.000 mensen kwijt. De werkzaamheden kunnen door blijven gaan, zodat mensen niet langer last hebben van de werkzaamheden dan nodig is.’’

Voor de aanwezigen zijn er allerlei activiteiten georganiseerd. Op de landingsbaan mogen kinderen (en hun ouders) stoepkrijten en de jeugd mag ook meedoen aan een wedstrijd om zo snel mogelijk een brandweerpak aan te trekken. Waarna ze mogen spuiten met een echte brandweerslang. Pappa Leander kijkt met name uit naar het stoepkrijten, samen met zijn zoontjes: ,,Ik ga zelf ook een mooie tekening maken!’’ Een vogelwachter toonde aan, hoe overlast gevende vogels zo diervriendelijk mogelijk verjaagd worden.

Bezoeker Cees Buis heeft al jaren last van de passerende vliegtuigen. ,,We woonden onder de aanvliegbaan en dat was verschrikkelijk. Ik had een kwekerij en de planten groeiden niet meer vanwege de uitlaatgassen en de spray die op ons dak kwam. Het water, dat op ons dak kwam, moesten we opvangen en aan de planten geven. Maar die groeiden vervolgens niet meer. Het duurde vier jaar voordat we de reden hierachter ontdekten.’’ Buis geniet wel van de Burendag: ,,Ze zijn die Zwanenburgbaan aan het renoveren en het is altijd wel leuk om te kijken wat ze gaan doen en hoe breed die baan is.’’

Precies 45 meter breed en 3.300 meter lang, zo blijkt tijdens de tour over de Zwanenburgbaan. Het onderhoud is 10 maart begonnen en als de onderhoudswerkzaamheden volgens planning verlopen, stijgt het eerste vliegtuig vanaf deze baan weer op zondagavond 21 april op.
Een filmpje over deze activiteiten is te zien op het YouTube kanaal van Joep Derksen: https://www.youtube.com/watch?v=zl6UE3Im4YA.