Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juni 2019

Bodem zakt 60 centimeter


KAAG EN BRAASSEM – In de periode tot 2050 kan de bodem in veengebieden op bepaalde plekken tot wel 60 centimeter dalen. Dit zorgt niet alleen voor muurscheuringen in niet-onderheide schuurtjes, maar ook komen hierdoor vele tonnen aan CO2 de lucht in.

Deze bodemdaling zorgt voor veel kosten; landelijk gaat het zelfs om 5,2 miljard euro. Wegen moeten worden hersteld; net als de schade aan woningen. Door die veenoxidatie komt er veel CO2 vrij en bovendien verzilt de grond. Dat is funest voor agrariërs, drinkwaterbedrijven en de natuur zelf.

Volgens wethouder Inge van der Meer zijn er maar twee oplossingen tegen de bodemdaling: ,,Het volledig onder water zetten van een gebied is de eerste oplossing. Zo kan het CO2 niet uit het veen ontsnappen. De andere oplossing is onderwater drainage. Daarbij wordt de grond onder een bepaalde diepte onder water gezet, maar het bovenste deel blijft bruikbaar voor de landbouw. Deze oplossing krijgt steun van de landbouwsector.’’

De gemeente Kaag en Braassem is niet van plan om massaal bomen te planten om de bodemverzakking in het veengebied tegen te gaan. ,,Bomen helpen niet tegen de verzakking en om al het vrijkomende CO2 op te lossen. Daarvoor is de oxidatie-uitstoot veel te groot.’’