Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juni 2019

Dorpsraad wil bouwen richting Leimuiden


HOOGMADE – Als het aan de Dorpsraad Hoogmade ligt, wordt een groot gebied tussen Hoogmade en Leiderdorp volgebouwd met koopwoningen. Dat maakte Lauris Beets, voorzitter van de Dorpsraad dinsdag 18 juni tijdens de algemene ledenvergadering bekend.

Van alle dorpelingen namen amper 30 mensen de moeite om naar deze ledenvergadering te gaan. Maar van die aanwezigen kreeg het bestuur de duimen omhoog om, vijf jaar na de oprichting, ook nog weer jaren door te gaan. De komende jaren gaat de Dorpsraad dan ook vol inzetten op extra woningbouw.

Hoewel alle vergunningen rond zijn voor de nieuwbouw van veertig woningen op Hoogmadese Wetering I, lijkt de grondeigenaar (Erven Cornelis Prul) nog geen haast te hebben om ook met de bouw van die huizen te beginnen. Maar wethouder Floris Schoonderwoerd verzekerde, dat deze stichting druk op zoek is naar een projectontwikkelaar, die de bouw op zich gaat nemen.

Als het aan de Dorpsraad ligt, gaat de eerste paal vandaag nog de grond in. Bovendien moeten de bouwplannen niet ophouden bij Hoogmadese Wetering I. Wat Beets betreft komen er volop gesprekken met zowel de Provincie Zuid-Holland als de Erven Cornelis Prul over de realisatie van ‘Hoogmadese Wetering II’, waarop allemaal koopwoningen kunnen komen. ,,Die uitbreiding zou dan moeten plaatsvinden in de richting van Leiderdorp; aan het zuidwesten van Hoogmade. 30% van die koopwoningen moeten dan sociale koop zijn’’, zo stelde de voorzitter.

Hij beseft echter, dat deze koopwoningbouwwens ,,een enorme klus wordt om het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen’’. De hoop is gevestigd op het gemeentebestuur van Kaag en Braassem, om dit uiteindelijk voor elkaar te krijgen. Schoonderwoerd liet weten, dat hij zijn best zal doen, maar kondigde ook aan, dat de Provincie de komende jaren geen nieuwbouw meer wil hebben in de buitengebieden van gemeenten in het Groene Hart. Door de trek van dorp naar stad, bodemdaling en de wens om alleen nog nieuwbouw te realiseren bij OV-knooppunten, moeten gemeenten als Kaag en Braassem haar bouwplannen flink beteugelen.