Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juni 2019

Lokale historische verenigingen buitenspel


TEYLINGEN > Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet van plan te zijn om de drie historische verenigingen een vaste plek te geven in de Erfgoedcommissie. Een voorstel van het CDA hierover dreigt de komende gemeenteraadsvergadering geen meerderheid te halen.

JOEP DERKSEN

De politici moeten een nieuwe ‘verordening Erfgoedcommissie Teylingen’ vaststellen. Zo’n erfgoedcommissie adviseert het college onder meer over omgevingsvergunningen voor monumenten en het aanwijzen van beschermd erfgoed.

Raadslid Sybrinne de Vries (CDA): ,,We hebben drie goede historische verenigingen in de dorpen Voorhout, Warmond en Sassenheim. Het zou zonde zijn als niet voldoende van hun kennis gebruik wordt gemaakt. De Erfgoedcommissie is wel bevoegd deskundigen uit te nodigen, maar is dat niet verplicht. Dat vinden wij veel te vrijblijvend. Maak gebruik van de lokale kennis en voeg als eis toe, dat vanuit elk van de drie lokale historische verenigingen een adviseur wordt toegevoegd, die over alle onderwerpen van het betreffende dorp kan meepraten. Zo wordt de lokale kennis gegarandeerd.’’

Wethouder Arno van Kempen zag hier niets in. Hij liet weten, dat hij had gesproken met de voorzitter van de Erfgoedcommissie en de conclusie was, dat het standaard toevoegen van lokale experts ‘onpraktisch’ was. Van Kempen: ,,Dan wordt zo’n adviseur voor elk hekje uitgenodigd. Bij belangrijke onderwerpen worden alle historische verenigingen gehoord en de deskundigheid van die organisaties wordt benut.’’ De wethouder liet weten, dat in Hillegom en Lisse ook geen lokale experts standaard mogen aanschuiven.
Trilokaal, ChristenUnie en VVD lieten weten het CDA-voorstel niet te steunen. Maar omdat bij de stemming over een ander voorstel er evenveel voor- als tegenstanders waren, werd de stemming over het CDA-amendement uitgesteld tot de volgende vergadering. Namens de Historische Kring Voorhout liet Kees den Elzen na afloop van de discussie weten: ,,Wij vinden het essentieel dat er 'lokale' inbreng is in de commissie. Immers, de cultuur en aard van de drie dorpen is voor een belangrijk deel verankerd in het materiële en immateriële erfgoed.’’