Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juni 2019

Raad wil macht behouden


TEYLINGEN – De gemeenteraadsleden waren donderdagavond eensgezind; het ambtelijke fusie-orgaan HLT-Samen mag geen eigen algemene reserve aanhouden. Daarmee zou de raad een groot deel van haar controlerende macht verliezen.

JOEP DERKSEN

Raadslid Don Verhoeff (GroenLinks) leidde het verzet: ,,We zien geen noodzaak tot een algemene gezamenlijke reserve. We moeten het bestuur van HLT samen geen carte blanche geven.’’ Frans Nederstigt (ChristenUnie) vond extra budgetten voor HLT ‘helemaal niet noodzakelijk’ en Peter Scholten (CDA) waarschuwde; ,,Met moeten onze greep niet verliezen, waar het gaat om sturing, verantwoording en toezicht.’’

Ook de VVD was kritisch over het voorstel. Jelmer Bode: ,,We zijn tegen algemene reserves bij gemeenschappelijke regelingen.’’ Alleen Trilokaal bleef het collegevoorstel onvoorwaardelijk steunen. Frans van Swieten: ,,De HLT organisatie moet voldoende slagkracht hebben en daar hoort een gedeeltelijke overheveling van budgetten helaas wel bij.’’

Wethouder Bas Brekelmans telde zijn knopen: ,,Niemand is blij met het realiseren van een algemene reserve voor de HLT.’’ Wel pleitte de wethouder voor het in stand houden van een bestemmingsreserve voor deze organisatie. De bestuurders van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen moeten met elkaar gaan praten, om een nieuw voorstel aan de raden van de drie gemeenten voor te leggen. Brekelmans trok het boetekleed aan: ,, We zijn als college doorgeschoten en te ver gegaan.’’ Het raadsvoorstel werd aangehouden. Brekelmans – of zijn opvolger – moet met een nieuw voorstel komen.