Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juli 2019

Column


Dynastie

In hoeverre is de lokale politiek een vertegenwoordiging van onze samenleving, waarde columnlezer? Deze vraag stelde ik mezelf, toen ik de achternamen van de verschillende raadsleden eens doornam. Natuurlijk is niet iedereen met dezelfde achternaam familie van elkaar, maar het kringetje lijkt wel erg klein.

Zo heb je wethouder Petra van der Wereld (SVKB), wiens dochter Kelly Straver-Van der Wereld voor dezelfde partij raadslid is. Sinds een jaar is Gerard Straver penningmeester van diezelfde SVKB. Ook is er SVKB-raadslid Sandra van Emmerik; diezelfde achternaam had ex-VVDer Paul van Emmerik. Zijn ‘VVD-maatje’ Ton van Velzen richtte een eigen partij op, waar Sandra bij betrokken was, voordat ze naar de SVKB overstapte. De partij, die overigens geleid wordt door Ger van Emmerik.

Bij PRO klinkt het als een klok: daar heten drie raadsleden: Hans Klink, Laura van Klink en Tanja van Klink. Zelfs de burgemeester weet vaak niet meer of ze nu ‘van Klink’ of ‘Klink’ moet zeggen. En enkele jaren geleden kon de VVD nog trots zijn op Peter Koek en Alwin Koek, maar deze leden van de Koekdynastie zijn niet meer openbaar actief in de lokale politiek.

Bij de (burger)leden komen we Thea Wesselman (PRO) en Martien Wesselman (SVKB) tegen. En D66 heeft Pepijn Wesselman, die tegelijkertijd voorzitter is van het bestuur van die partij. En natuurlijk raadslid Gino Wesselman.

Fred Zoetendaal is raadslid voor SVKB en zijn broer is Ruud Zoetendaal, die weer secretaris is voor die partij. Idi van der Meer was secretaris voor het bestuur van PRO en als D66-wethouder hebben we Inge van der Meer.

Het lijkt er dus op, dat onze gemeente geregeerd wordt door een kleine ‘incrowd’; een groepje mensen die dezelfde achternaam delen en elkaar wellicht (en waarschijnlijk) ook al van voor hun politieke carriere kennen. Juist dat maakt de lokale politiek in Kaag en Braassem zo kwetsbaar: doordat je elkaar goed kent, ben je vaak niet bereid om de écht kritische vragen te stellen en het onderste uit de politieke kan te halen. Je kunt jouw politieke opponent namelijk de volgende dag weer bij de supermarkt tegenkomen.

Daarom een oproep aan iedereen die niet Zoetendaal, Wesselman, Van der Wereld, Straver, (van) Klink, Koek of Van Emmerik heet: meld je aan bij een politieke partij en maak het lokale gemeentebestuur wat kleurrijker!