Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2019

Landbouwbelangen vertragen Drechtdoorsteek


Nieuwkoop / Kaag en Braassem - Het is een kwestie van tijd, voordat de gemeenteraad van Kaag en Braassem akkoord gaat met de komst van de Drechtdoorsteek bij Leimuiden. Dat is althans de mening van de Nieuwkoopse burgemeester Frans Buijserd, die hij donderdagavond uitsprak tijdens een raadsvergadering.

Buijserd vindt, dat op bestuurlijk niveau doorgezet moet worden met de realisatie van de Drechtdoorsteek. Als die watergang gegraven wordt, kan het gebied de Westeinderplassen vanuit Nieuwkoop veel sneller bereikt worden. En volgens de burgemeester zijn de totale kosten van die afgraving zo’n 18 miljoen euro. ,,Dat is niet veel geld, op het niveau van Provincies en het Rijk.’’ Overigens zijn die overheidsinstanties niet bereid om dat geld neer te leggen. Daarnaast moet er ook veel geld komen voor de realisatie van een ‘XXL waterfunpark’. De geschatte kosten hiervoor lopen al snel op en zullen veel hoger zijn dan die 18 miljoen euro.

Buijserd maakt zich er geen zorgen over, dat de gemeenteraad van Kaag en Braassem tegenstander is van de komst van de Drechtdoorsteek. ,,Je moet dit project zien over een termijn van vijftien jaar. Dan zit er een nieuwe raad in Kaag en Braassem. Het college daar heeft altijd meegewerkt, maar blijkbaar zitten er in Kaag en Braassem een aantal mensen in de raad, die met name de landbouwbelangen vertegenwoordigen. Ik heb goede hoop, dat het in de loop der tijd zal veranderen.’’

Wat Buijserd betreft, moet Nieuwkoop blijven inzetten op de realisatie van de Drechtdoorsteek. Vanwege dit enorme kanaalplan praten instanties als Holland Rijnland en Amstel Meerlanden rechtstreeks met elkaar. En dat biedt mogelijk kansen op andere gebieden, zoals de toekomstige realisatie van regionale fietspaden en OV-verbindingen. De burgemeester: ,,Ik zit liever met ze aan de tafel, dan dat ze wat bedenken. Daar is in ieder geval Amsterdam heel sterk in. Zo’n Drechtdoorsteek helpt en verbindt ons. Op de lange termijn hoop ik, dat die er komt.’’