Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2019

Papeneiland paradijs voor wandelaars


Papenveer – Als alles volgens plan loopt, ligt er in de zomer van 2020 in de Zuidplas het Papeneiland. Voor de scouting komen er zo’n tien aanlegplaatsen en een opslagplaats voor de zeeverkenners. Daarnaast biedt een uitkijktoren van zo’n tien meter hoog een prachtig uitzicht voor de bezoekers. Op het Papeneiland komen wel fietsenstallingen, maar over het 1.900 m2 grote terrein mag alleen gelopen worden. Wie onverhoopt aandrang voelt, kan gebruik maken van een zelfreinigend toilet.

Om het Papeneiland te beschermen tegen al te wilde golfslag wordt er een golfbreker omheen gelegd. Hierdoor ontstaat er een waterplas tussen het eiland en de golfbreker.. Op het eiland krijgt de natuur de ruimte; zo zijn er natuurvriendelijke zinkstukken, afgewerkt met gras. Aan de buitenkant worden natuurvriendelijke oevers aangelegd en het Papeneiland wordt met de vaste oever verbonden via een stalen brug met een houten dek.

Het realiseren van dit recreatie-eiland (Papeneiland) in de Langeraarse Plassen is een particulier initiatief uit het Ideeënboek Langeraarse Plassen, waarbij de dorpsraad, stichting VELP, de scouting en het Hoogheemraadschap zijn betrokken. De vier drijvende krachten, die ook samen een stichting hebben opgezet (STOEP: ‘Stichting Tot Ontwikkeling van het Ecologische Papeneiland), zijn: Peter van Eijk, Jan van Tol, Harry Egberts en Andre Slof.

,,De scouting heeft haar boten liggen bij de Bloemenstraat. Als ze naar de Langeraarse Plassen willen, moeten ze een uur peddelen. Daarom was er een grote wens voor een aanleglocatie op de Zuidplas’’, licht Van Eijk toe. Ook kunnen de meeste inwoners van Papenveer, Langeraar en Ter Aar nu geen gebruik maken van het water, tenzij jouw woning aan het water ligt. Daarom is er een grote wens om een openbare recreatieplek te hebben op de Zuidplas.’’

Het gemeentebestuur heeft het ontwerpbestemmingsplan vrijgegeven voor inspraak. De totale kosten van het eiland zullen zo’n miljoen euro zijn. Veel lokale bedrijven leveren hun materialen tegen kostprijs of zelfs voor niets. Daarnaast sponsort het Waterschap een behoorlijk bedrag, maar STOEP gaat nog aanvragen indienen bij fondsen om meer geld binnen te halen.

De vier wijzen aan: ,,Daar komt de uitkijktoren, waarbij het bovenplateau op ruim negen meter ligt. De poten van de toren gaan dwars door de container van de zeeverkenners heen. Daar bergen zij hun zeilen en materiaal op.’’ Midden op het eiland komt een groot stuk zandstrand te liggen, waar kinderen kunnen spelen en daarnaast verschijnt een grasveld om te picknicken of op een andere manier te recreëren. Aan de rechterkant van het Papeneiland komen ligplaatsen voor bootjes, die vanaf de plas komen.

Maar water bij een eiland; dan is het toch logisch, dat mensen er wel gaan zwemmen? De golfbrekers blijken meerdere doelen te hebben. Niet alleen beschermen ze het eiland tegen het afkalven. Van Eijk: ,,De golfbrekers worden afgezet met drijfbalken, zodat mensen er veilig kunnen zwemmen. Zodat de gehaktmolen van de bootjes niet de beentjes er af haalt. Dat is het laatste wat we willen.’’ Van Tol vult aan: ,,Het is geen officiële zwemgelegenheid, maar we kunnen mensen niet verbieden om in het water te zwemmen.’’
Op het eiland komt geen verlichting; niet alleen voorkomt dit dat er teveel nachtelijk bezoek komt. Ook is het prettig voor de vleermuizen, die van zo’n lichtstrook last kunnen hebben. Dinsdag 9 juli vindt er een informatiemiddag en -avond plaats over het ontwerpbestemmingsplan voor alle inwoners van Nieuwkoop.