Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2019

Het Dok is spekkoper


OEGSTGEEST – Het gemeentebestuur mag 2.850.000 euro uitgeven voor de uitbreiding van de huisvesting van basisschool Het Dok. Ook als het meer geld gaat kosten, dan heeft wethouder Matthijs Huizing de vrije hand. Ook al zal hij de raadsleden hier wel over informeren en probeert hij de extra kosten zo beperkt mogelijk te houden. Voor het volgens de normen van 2021 ‘Bijna Energieneutraal’ maken van dat nieuwe gebouw; daar wil de gemeente niet de noodzakelijke 330.000 euro aan uitgeven.

Voor de buitenstaander lijkt het besluit om een slordige 3 miljoen euro uit te geven aan de nieuwbouw voor Het Dok een staaltje van ouderwets bestuurlijk kunst- en vliegwerk. Ook enkele raadsleden hadden hun bedenkingen over de snelheid waarmee dit alles gebeurt. Zo is nu al duidelijk, dat de kosten niet ophouden bij die 2.850.000 euro. Het bestuur van Het Dok heeft namelijk een verlanglijstje van extra wensen. Huizing: ,,We hebben een selectie gemaakt tussen ‘nice to have’ en ‘need to have’.’’ De echt noodzakelijke extra zaken gaan nog eens 150.000 euro kosten, zo voegde de wethouder hier aan toe.

Raadslid Menno Welling (PrO) vond het maar vreemd, dat er in september 2020 een nieuw gebouw staat, dat niet gaat voldoen aan een BENG-norm (Bijna Energieneutraal), die in januari 2021 wordt ingevoerd. Maar Huizing kon zijn zorgen wegnemen en verzekerde, dat het pand wel zal voldoen aan eerdere BENG-normen. Alleen is het bijna onmogelijk om voldoende zonnepanelen op en bij de school te plaatsen, of er een windmolen neer te zetten, zodat de school haar eigen benodigde energie volledig zelf op kan wekken. Bovendien kost dat 330.000 euro extra; het gemeentebestuur vindt dat Het Dok dat geld maar moet ophoesten en het schoolbestuur heeft al aangegeven, daar geen zin in te hebben.

Raadslid Lydie Vellema (D66) rekende uit, dat de kosten voor de nieuwbouw wel erg goedkoop zijn: ,,Ik heb schoolbesturen gebeld en gevraagd, wat redelijk kosten zijn voor de uitbreiding van nieuwbouw. Dat zou zo’n 2.900 euro per m2 zijn. Hier gaat het om een pand van 1.500 m2 en omgerekend zijn de kosten zo’n 2.000 euro per m2.’’ Dat leidde bij Eelke van den Ouweelen (LO) tot achterdocht: ,,Is dit een buitenkansje of zit er een addertje onder het gras?’’ Volgens de wethouder was dit niet het geval, al heeft vastgoedontwikkelaar Cortese Capital wel al laten doorschemeren, wat hun wenseisen zijn als tegenprestatie voor zo’n laag bouwbedrag. Mogelijk wil Cortese het pand terugkopen, maar we hebben daar geen afspraken over gemaakt. Al zou die optie wel in het achterhoofd mee kunnen spelen.’’
Huizing deed zijn best om de neuzen van de raadsleden dezelfde kant op te laten wijzen. CDA en VVD steunden hem direct. VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren: ,,Als je tegen dit collegevoorstel stemt, stem je tegen de uitbreiding van de school; want dan kun je het niet voor elkaar krijgen.’’ Maar Frits van Dissel (HVO) wees er op, dat nog niet alle kosten bekend zijn. Zoals de uitgaven voor noodlokalen en kosten voor speelgelegenheden op het dak. Dan komen we toch nog aan een aanzienlijk bedrag boven het budget.’’ De gemeenteraad moest vóór september een besluit nemen over de keuze voor een bedrijf, dat de aanbouw van Het Dok op zich wil nemen. En omdat er voor die tijd geen besluitvormende raadsvergadering meer is, gingen alle raadsleden akkoord met het collegevoorstel. De oppositieleden wilden wel graag nog voordat ze zelf op vakantie gaan, weten hoeveel extra geld er nog bovenop die 2.850.000 euro komt. Wethouder Huizing beloofde, dat hij hen dit zou laten weten. En daarmee was alle oppositie als sneeuw voor de Oegstgeester zon verdwenen.