Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juni 2019

,,Groei Schiphol alleen door landingsbanen in Noordzee’’


Nieuwkoop – Wethouder Guus Elkhuizen wil dat de gemeente Nieuwkoop het voortouw neemt in een pleidooi voor het realiseren van landingsbanen in de Noordzee. Volgens hem heeft het geen zin om maar te blijven praten over een beetje minder of een beetje meer vluchten op Schiphol.



Door het openen van landingsbanen op de Noordzee, kunnen er ook een of meer van de huidige landingsbanen gesloten worden. En dat heeft zorgt voor minder overlast, met als bijkomend voordeel, dat er vele honderden kilometers aan grond bij komt, waar wél woningen gebouwd mogen worden. Elkhuizen: ,,We zitten aan de rand van 500.000 vluchten en Schiphol wil door. VNO NCW wil zelfs naar 850.000 vluchten per jaar. Zelfs met allerlei aanpassingen in het huidige baanstelsel zou je niet meer dan 540.000 vluchten kunnen toestaan. En als Schiphol toch wil groeien, moeten er extra banen bij.’’ Op de tekentafel ligt al de ‘Tweede Kaagbaan’, die naast de huidige Kaagbaan moet liggen. Zo’n extra baan zorgt voor een verdubbeling van de overlast van de inwoners in het Groene Hart.

Het wordt tijd voor een compleet andere denkwijze, aldus Elkhuizen. Tientallen jaren moesten Groningers stilzwijgend lijden onder de aardbevingen veroorzaakt door gasboringen. ,,Nu is het moment gekomen om de landelijke politiek te bewegen om een serieus onderzoek te doen naar de aanleg van start- en landingsbanen in zee.’’ In het buitenland, zoals Hongkong, is dat al in de jaren ’90 succesvol gedaan, dus waarom zou dat niet in Nederland kunnen? Elkhuizen: ,,Als je het goed aanpakt, kun je met die banen in zee groeien naar 900.000 vluchten.’’

De gemeenteraad stemt binnenkort over een voorstel waarbij Elkhuizen wordt opgeroepen om de leiding te nemen. Hij moet gemeenten en provincies op één lijn krijgen om richting de regering en de Tweede Kamer gezamenlijk te pleiten voor de komst van start- en landingsbanen in de Noordzee.