Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2019

Evaluatie falen plannen Het Veense Hout

ROELOFARENDSVEEN – Het plan voor een groen park van 2,5 hectare, Het Veense Hout, is niet gerealiseerd door verkeerde verwachtingen en een gebrekkige communicatie. Dat blijkt uit een rapport, dat de oorzaken van het niet doorgaan van dit inwonerinitiatief heeft onderzocht.

Zowel de gemeenteraadsleden als enkele ambtenaren lieten aan de initiatiefnemers van Het Veense Hout weten, dat zij de plannen ondersteunden. Maar vervolgens zette de gemeenteraad niet door, waar het ging om een gebied in Roelofarendsveen aan te wijzen, waar dat park dan gerealiseerd kon worden. Onderzoeker Niko van Brussel vindt dat het college van burgemeester en wethouders ‘te laat heeft geïntervenieerd’.

De leden van de Stichting Het Veense Hout bleven lang geloven in de haalbaarheid van hun plannen. Ondanks, dat al in augustus 2017 duidelijk werd, dat de politiek niet van plan was om ‘enkele honderdduizenden euro’s’ wilde uitgeven om zo’n Veens park te realiseren. Van Brussel: ,,De stichting heeft zeer veel uren gestoken in het plan en bleef enthousiast geloven in de ontwikkeling van een park van ruim twee hectare. Pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 begon het besef door te dringen dat er geen politiek draagvlak was voor hun plan.’’ Suggesties van politici en ambtenaren om wat kleiner te beginnen en zo over een aantal jaren door te groeien, werden niet opgepakt door de initiatiefnemers. ,,Er moet geconstateerd worden, dat het de groep ontbeerde aan een politieke antenne.’’

Het eindresultaat was, dat de gemeente maximaal 35.000 euro beschikbaar wilde stellen voor Het Veense Hout, maar dat de groenliefhebbers dit bij lange na niet voldoende vonden om hun plannen uit te voeren. En dus kwam het groene park in Roelofarendsveen helemaal niet. Alle betrokkenen zijn verantwoordelijk voor deze flop. Van Brussel: ,,Er was sprake van collectief falen. in de samenwerking en het management van verwachtingen tussen de gemeentelijke organisatie (raad, college en ambtelijke organisatie) en het Veense houtteam ging heel veel mis.’’ De onderzoeker, die zijn rapport maandagavond aanbood aan  de gemeenteraad, zag wel een pluspuntje in deze hele ‘Veense Hout – Affaire’: ,,In ieder geval staat het belang voor meer groen nu beter bij de politiek op de kaart.’’