Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2019

30 km


LEIMUIDEN – De Willem van der Veldenweg wordt op twee plekken een 30 kilometerzone. Met deze maatregel moet het sluipverkeer,  dat de files op de N207 wil omzeilen, ontmoedigd. De Willem van der Veldenweg is een verbinding tussen de dorpen Leimuiden en Rijnsaterwoude en leent zich op dit moment uitstekend voor assertief rijdende bestuurders om zo weinig mogelijk tijd te verliezen tijdens hun auto- of motorrit.


Met het aanleggen van ‘chicanes’, waar de auto’s en vrachtwagens zich doorheen moeten wurmen, zullen de weggebruikers op elkaar moeten wachten. Dit kan leiden tot opstoppingen en zo wordt het minder interessant voor fileontvluchters op de N207 om de Willem van der Veldenweg te pakken. Maar uiteindelijk zijn het natuurlijk de inwoners van Leimuiden en Rijnsaterwoude zelf, die het meest te maken krijgen met deze chicanes.


Burgemeester Marina van der Velde ziet het invoeren van deze 30 km zones niet als een opmaat om van heel Leimuiden een 30 km gebied te maken, zo laat ze weten. ,,Het probleem blijft; je kunt alles 30 km maken, maar mensen rijden harder. Je kunt er plantenbakken neer zetten, maar dan kunnen die plantenbakken gevaarlijk zijn.  Het is het gedrag van de mensen zelf, dat het belangrijkste is. het gedrag, dat bent u zelf; spreek elkaar er op aan.’’


De chicanes worden in de tweede helft van 2020 aangelegd. Reinier Besemer, bestuurslid van de Dorpsraad Leimuiden, licht toe: ,,Het sluipverkeer kan niet worden voorkomen, maar wel ontmoedigd. De weg wordt zo ingericht, dat auto’s elkaar niet kunnen passeren en je op elkaar moet wachten. Het is een drama als je daar rijdt, maar haalt wel de snelheid er uit.’’ Hij doet ook een oproep richting de handhavers over het gedrag van agrariërs: ,,Het doorgaand landbouwverkeer zal hier tot in lengte van jaren rijden. Ik hoop dat er gehandhaafd wordt op landbouwverkeer, zodat zij zich ook aan die 30 km houden.’’