Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2019

Woningen voor winkels


KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad wil winkeliers van buiten het centrum helpen, om hun toko naar het Zuidplein in Roelofarendsveen te verplaatsen. Er zijn winkeliers, die in hun zelf gekochte pand een winkel hebben. Wanneer die zaak gesloten wordt, wil het gemeentebestuur het mogelijk maken, dat in dat pand of op dat terrein woningen mogen komen. 


Zo kan de leegstand op het Zuidplein tegengegaan worden, hoopt VVD-fractievoorzitter Peter van Dijk. ,,Een aanzienlijk deel van de nieuwe winkelruimtes rond het Zuidplein wordt een jaar na oplevering nog niet in gebruik genomen. Detailhandelsruimte neemt door verschillende trends als online shoppen niet toe, maar eerder af. Het risico bestaat daarom dat ruimtes langere tijd leeg zullen staan.’’ Het vervangen van winkelruimte voor woningbouw biedt meer voordelen, aldus Van Dijk: ,,Dit zorgt er niet alleen voor dat een verhuizing (financieel) eerder bereikbaar is, maar ook dat er na verhuizing geen leegstand ontstaat elders in het dorp. En deze ruimte krijgt weer een andere nuttige invulling.’’


Nick van Egmond (D66) maakte zich even zorgen: ,,Gaan we bedrijven dwingen om zich te gaan verplaatsen?’’ Dat blijkt niet zo te zijn. Van Dijk: ,,De vastgoedbeheerder en winkelier gaan erover waar winkels gevestigd willen zijn.’’


Nadat wethouder Yvonne Peters (VVD) aangaf, dat zij met het VVD-voorstel aan de slag wil, steunde de voltallige raad dit initiatief. De wethouder riep eigenaren van panden buiten het winkelcentrum op om met haar te komen praten over de mogelijkheden voor het wijzigen van de bestemming van hun winkelpand.