Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 januari 2020

Column


Taart

Als je gemeenteraadslid wordt, krijg je de kans om mee te beslissen over allerlei belangrijke zaken. Je zorgt er voor, dat de OZB-belastingen flink stijgen – of juist niet. Miljoenen euro’s worden uitgegeven voor de bouw van allerlei integrale kindcentra. Waar onze jeugd van hun geboorte tot hun 23ste jaar gevolgd, bekeken en beoordeeld wordt. Of je voert samen met je 20 collega’s een totaal nieuw afvalbetaalsysteem in, waardoor inwoners gedwongen worden om hun afval beter te scheiden. Voor een beter milieu uiteraard. Terwijl de raad niet kiest voor de échte oplossing; nascheiden.

Sommige van deze besluiten worden in een vloek en een zucht genomen. Een paar miljoen euro voor nog weer een ikc? Met een hamerslag wordt het afgedaan. Maar soms kunnen de raadsleden zich enorm druk maken over iets wat écht ont-zet-tend belangrijk is, waarde columnlezer. Tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar kwam dit onderwerp naar voren.

Raadslid Peter van Dijk (VVD) wilde dat de gemeente de toeristenbelasting helemaal afschaft. Deze toeristenbelasting staat al jaren op de begroting als mogelijke inkomstenbron, maar Van Dijk wilde er niets van weten. Het belasten van de eigen inwoners en bedrijven is blijkbaar prima, maar toeristen laten betalen, zodat ze van onze voorzieningen kunnen genieten is een brug te ver. Van Dijk stelde: ,,Het zorgt voor rompslomp en onzekerheid en extra uitvoerings- en controlekosten. Deze nieuwe bureaucratie staat niet in verhouding tot de opbrengsten.’’

Vervolgens gingen de raadsleden ellenlang met elkaar in discussie, of die toeristenbelasting nu wel of niet moest worden gehouden. Voor de buitenstaander was het maar heel vreemd; die zo gevreesde toeristenbelasting in Kaag en Braassem staat namelijk op 0 (nul!) euro. Het gaat dus helemaal nergens over. Als de raad dit hele onderwerp niet had besproken, hadden we het geld voor de uit bespaarde uren van de ambtenaren kunnen gebruiken om enkele bomen te planten.

De raad besloot om de hele toeristenbelasting af te schaffen. En boorde daarmee iemand een taart door de neus. Wethouder Petra van der Wereld daagde toekomstige bezoekers namelijk uit: ,,De eerste toerist, die deze toeristenbelastingverordening leest en er bezwaar tegen maakt, krijgt van mij persoonlijk taart.”  Maar ja, nu die verordening er niet meer is, verdwijnt ook de taartkans.