Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 februari 2020

Arbeidsmigranten


KAAG EN BRAASSEM – De wens van het college, om massawoningbouw voor arbeidsmigranten ook toegankelijk te maken voor Oost-Europese medewerkers, die in andere gemeenten werken, wordt niet ondersteund door een meerderheid van de gemeenteraad. Zowel CDA, D66 als SVKB hadden grote bedenkingen tegen dit idee. Tijdens een discussie in de gemeenteraad, bleek dit initiatief van het college geen warm welkom te krijgen.

Vooral omdat deze maatregel ingaat tegen een cruciaal amendement, dat de gemeenteraad eerder had aangenomen. Bij het besluit, om woningbouw voor arbeidsmigranten toe te staan, bepaalde de raad indertijd nadrukkelijk, dat het alleen om de ‘eigen’ arbeidsmigranten zou moeten gaan. Dus dat het onderdak alleen bedoeld is voor de mensen, die ook daadwerkelijk in Kaag en Braassem werken.

Maar omdat de animo van huisjesmelkers, om in deze gemeente arbeidsmigrantenonderkomens te bouwen, wat tegenvalt, wil het college de ‘eigen migranten eerst’ regel laten vervallen. Volgens het college heeft het voorstel niets te maken met de plannen om 400 arbeidsmigrantenonderkomens te bouwen aan de Kruisweg in Woubrugge.

De raadsleden waren duidelijk. Sandra van Emmerik (SVKB): ,,We moeten eerst zorg dragen voor onze eigen arbeidsmigranten.’’ Anja de Rijk (CDA) gaf aan, dat er al zo’n 1.000 arbeidsmigranten in Kaag en Braassem werken en dus ook in de te bouwen onderkomens kunnen worden ondergebracht: ,,Eerst moeten we die 1.000 plekken in onze eigen gemeente legaal zien te krijgen. Daarna pas kijken naar plekken voor arbeidsmigranten uit andere gemeenten.’’ Nick van Egmond (D66) ziet ook de noodzaak niet in van het collegevoorstel. ,,Ik wil vasthouden aan het amendement.’’ De raad nam wél een motie aan, waarbij de regels voor ondernemers met bouwwensen voor arbeidsmigranten op enkele andere onderdelen iets versoepeld werden.