Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 maart 2020

Droom Papeneiland wordt nachtmerrie


PAPENVEER - De komst van het Papeneiland, een recreatie- en watersporteiland, is een droom van enkele gepassioneerde inwoners; Peter van Eijk, Jan van Tol, Harry Egberts en Andre Slof. Zij vormen de initiatiefgroep STOEP. Jarenlang hebben ze zich het vuur uit de sloffen gelopen, om de inwoners enthousiast te maken voor dit initiatief. En dat lijkt te lukken. Maar één bezwaarmaker dreigt een stokje voor het Papeneiland te steken. Dinsdag zaten beide partijen tegenover elkaar bij de Raad van State.



Vorig jaar presenteerde STOEP de plannen. Op het eiland komt een uitkijktoren en de scouting kan er bootjes aanleggen. Ook kunnen kinderen genieten van een groot stuk zandstrand en inwoners gaan picknicken op een grasweide. Mensen met loopbeperkingen en rolstoelen kunnen gemakkelijk op het eiland komen. Voor de aanleg van een nieuw eiland heeft STOEP een plek gevonden langs de Paradijsweg natte kant; daar wordt 650 m2 aan water afgegraven. Inmiddels is al een kleine miljoen euro ingezameld om het Papeneiland mogelijk te maken; de gemeente Nieuwkoop betaalt hier 375.000 euro aan mee.



Niets leek de komst van het recreatie-eiland dan ook in de weg te staan. Tot de zitting van de Raad van State plaatsvond. Bezwaarmaker Hans Koster vreest voor parkeeroverlast door bezoekers aan het eiland en hij verwacht schadelijke gevolgen voor de natuur en waterhuishouding. Onder meer door een toename van de stikstofuitstoot. Hij eist, dat de voorzieningenrichter het al door de gemeente Nieuwkoop afgegeven bestemmingsplan opschort.



Hoewel Koster op 400 meter afstand van het eiland woont, lijkt de rechter hem toch te beschouwen als belanghebbende. ,,Koster verwacht parkeer- en geluidsoverlast, hangjongeren en horizonvervuiling. Alles bij elkaar is dat nogal wat. Iedereen die naar dat eiland gaat, komt bij de heer Koster zijn huis langs.’’ Koster maakt zich ook zorgen om de extra stikstofuitstoot van auto’s en brommers van de bezoekers. Daarnaast wil hij de uitkijktoren niet hebben: ,,Vanaf die uitkijktoren kun je recht in mijn slaapkamer kijken.’’ Ook maakt hij zich zorgen om de veiligheid van zijn tienerdochter, als die op de fiets langs het eiland zal rijden. ,,Daar zitten dan hangjongeren; haar veiligheid is mijn grootste angst.’’



De rechter wees er op, dat in rapporten staat, dat er weinig bijzondere natuur is. ,,Wat moet je dan met die toren; je gaat toch niet naar eenden koekeloeren?’’ Maar de advocaat van de gemeente reageerde door te zeggen, dat er voor miljoenen euro’s geïnvesteerd wordt om in de omgeving natuureilandjes aan te leggen. Peter van Eijk gaf aan, dat er slechts één inwoner bezwaar heeft gemaakt tegen de komst van het eiland. ,,Dat geeft aan hoe de rest van het dorp er over denkt. Dit zomerseizoen wordt de plaatselijke bevolking onthouden van een recreatieplek. Het is een enorme domper op onze plannen.”



De rechter merkte richting de advocaat van de gemeente fijntjes op, dat het parkeeronderzoek niet in de stukken zat. In zijn uitspraak gaat hij beoordelen, of er voldoende openbare parkeerplaatsen in de buurt zijn voor de Papeneilandbezoekers. Eigenlijk zouden de eerste werkzaamheden voor de aanleg van Papeneiland op 15 maart beginnen, maar dat gaat zeker niet door. De Raad van State doet binnen twee weken uitspraak. Als de rechter de kant kiest van STOEP, wil dat nog niet zeggen dat het eiland er dit jaar al komt. Koster kan namelijk verder gaan met zijn beroep en de volgende zitting vindt pas in 2021 plaats. In een reactie laat hij weten, dat hij doorgaat tot het einde. Van Eijk wil nog niet zeggen, of de aanleg van het eiland toch al begint. ,,We willen eerst de uitspraak afwachten. Maar hoe dan ook is deze vertraging jammer voor de bevolking van het dorp. De inwoners zijn de ware verliezers in dit verhaal.’’