Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 april 2020

Column


Videovergaderen

De gemeenteraadsleden hebben hun vergaderingen weer opgepakt, waarde columnlezer. Geheel in deze tijdsgeest ontmoeten ze elkaar niet meer in het gemeentehuis, maar gebeurt dit digitaal. De raadsleden loggen vanuit hun huis in en via het beeldscherm discussiëren ze met elkaar over allerlei onderwerpen.

Deze vergaderingen zijn voor anderen live te volgen en dat beseften meerdere politici, zo blijkt. Sommige raadsleden hebben een ‘blur’ gedownload, zodat de kijker alleen de politicus in beeld heeft, maar niet kan zien wat voor kunst er in zijn/haar kamer aan de muur hangt of welke boeken het raadslid in de kast heeft staan.

Anderen hebben een digitale achtergrond geprojecteerd, waarbij het lijkt alsof ze op een onbewoond eiland of in een museum zitten. Zeer inventief. Toch pleit ik er voor, dat dezelfde maatregelen genomen worden, die nu ook gebeuren bij leerlingen, die examen moeten doen. Om er zeker van te zijn, dat raadsleden écht zonder last en ruggenspraak hun mening uiten en stemmen, zouden zij verplicht moeten worden om af en toe aan te tonen, dat er in de kamer waarin zij zitten daadwerkelijk niemand anders aanwezig is.

Dat digitaal vergaderen is natuurlijk een mooie tussentijdse oplossing, maar toch knaagt het aan de wortels van de democratie. In de tijd, voordat het coronavirus opdook, konden alle fractievergaderingen van de politieke partijen bezocht worden door de politiek journalist. Zo bleef je op de hoogte van de open discussies tussen de verschillende politici. Maar helaas heb ik nog geen ‘zoom’ uitnodiging ontvangen om digitaal aanwezig te zijn bij die digifractiemeetings. En ik heb nog wel zo’n mooie achtergrond klaar staan…

Schokkend vond ik overigens te horen, dat een raadslid bekende, dat ze geen krant leest. Serieus?! Dus dit raadslid bepaalt haar mening over onderwerpen door het volgen van gekleurde sociale media, waarbij de algoritmen er voor zorgen dat de ideeën, die passen bij de gebruiker van de computer als eerste haar bereiken?! Een tip voor deze dochter van een wethouder in de raad: abonneer je op een krant of lees het Alphens Nieuwsblad; je wordt er niet slechter van.