Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 juni 2020

De acht stappen op weg naar geluk

GELUK - Wil je gelukkig zijn? Dan moet je er voor zorgen, dat je als zelfstandig ondernemer meer dan 3.200 euro per maand verdient en dat je tussen de 61 en 70 jaar oud bent. Dat blijkt uit onderzoek, maar hoe kun je als Noordwijker gelukkig zijn in deze fusiegemeente? En als je niet gelukkig bent; hoe kun je het dan worden? Ga mee op deze zoektocht naar het ultieme geluk.

JOEP DERKSEN

Op de Facebookpagina ‘Ik houd van Noordwijk’ hebben tientallen mensen gereageerd op de vraag ‘Wat maakt jou trots op Noordwijk?’. Ingrid van der Dussen somt op: ,,Een gemoedelijke sfeer, aardige mensen waarvan veel oud collega's, een leuk centrum, mooie winkels, goede restaurants, fijne hotels, een heerlijk strand & een gezellige boulevard.’’ Jolanda Steenvoorde heeft één monument in gedachten: ,,Het enige waar ik trots op ben, is dat die mooie witte toren nog staat waar die hoort.’’ En Sjaak van der Linden vindt ‘Noordwijkerhout’ het allermooiste van Noordwijk. Anderen zijn er als Noordwijker trots op, dat ze geen Katwijker zijn.

De vraag, hoe mensen gelukkig worden, wordt pas sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw gesteld. Een eensluidend antwoord hierop is nog niet gevonden. Er zijn geen ‘Acht stappen tot geluk’, zo wordt gesteld. Of is dat wel zo? Er zijn namelijk verbanden te leggen tussen het gelukshormoon en activiteiten of gebeurtenissen. Helaas, het verlagen van de gemeentelijke belastingen leidt niet tot een langdurig geluksgevoel, zo blijkt uit het eerder vermelde onderzoek. Maar wat dan wel?

Wie een groot sociaal vangnet heeft, met een brede vrienden- en familiekring, blijkt over het algemeen gelukkiger te zijn. Wie bij lichamelijke of psychische uitdagingen niet kan terugvallen op mensen in hun buurt, is minder tevreden met zijn leven. Wanneer je echter iets voor een ander doet, help je niet alleen die persoon er mee, maar ook jezelf. Hulpvaardigheid zorgt namelijk voor een gevoel van ‘zinvolheid’ en tevredenheid over jouw eigen actie. Zoals Sabine Fasting van ‘Met je hart Noordwijkerhout’ het zegt: ,,Wij helpen kwetsbare en eenzame ouderen. Door hen met elkaar kennis te laten maken, raken ze uit hun isolement en worden ze gelukkiger.’’

Een groenere omgeving helpt het gelukshormoon zich ook ontwikkelen. Tussen de bomen en in de natuur heeft nog nooit iemand het ‘sick building syndrome’ gekregen. Als je jezelf thuis voelt in een buurt, ben je ook gelukkiger. Maar of je een gelukkig leven krijgt, hangt ook af van het feit tot welke sekse je behoort. Gemiddeld scoren vrouwen iets hoger dan mannen op de gevoelens ‘levenstevredenheid’ en  ‘zinvolheid’. 

Inwoners die trots zijn op hun gemeente, zijn over het algemeen iets gelukkiger. Al is wel de vraag of zij gelukkig zijn, omdat ze trots zijn op hun woonplaats, of dat gelukkige mensen eerder trots zijn op hun omgeving. Daarnaast zijn deze mensen doorgaans ook tevredener met hun woonomgeving, met de (sociale) veiligheid van hun buurt en met de dienstverlening van de gemeente. Positieve ervaringen met het gemeentebestuur en het resultaat van de activiteiten van dit gemeentebestuur, kan dus ook leiden tot een gelukkigere bevolking.

Maar contact met de gemeente heeft volgens het onderzoek ook een keerzijde. Wanneer mensen vaker contact hebben gehad met de gemeente, zijn zij doorgaans minder tevreden met de dienstverlening van de gemeente. Zijn deze mensen echter ontevreden door de dienstverlening, of waren ze al ontevreden voordat ze contact hadden met de gemeente? Wie minder werkt, heeft meer uren op een dag om na te denken. En dus meer tijd om zich over van alles druk te maken. Het onderzoek toont aan, dat werklozen minder tevreden zijn met hun leven. Wie wel werk heeft en een bovengemiddeld inkomen ontvangt, is ook gelukkiger. En als je met een hoog inkomen als zelfstandig ondernemer ook nog zelf mag bepalen, wat je doet, kun je jouw geluk niet op.

Kortom, de acht stappen naar geluk bestaan wel degelijk. Zorg voor een brede vriendenkring, help mensen in nood, plant bomen en struiken bij jouw huis en ga als man een geslachtsverandering aan. Geniet van een veilige buurt en bel niet al te vaak met het gemeentebestuur over kleine ergernissen. Werk meer en richt jouw eigen bedrijf op: zo heb je de acht stappen voltooid. En als je dan nog niet gelukkig bent? Lees dan verder op deze blog, want daar word je zeker gelukkig van!