Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juni 2020

Extra kosten vervanging Langebrug

OUD ADE - Voor de vervanging van de Langebrug in Oud Ade heeft de gemeente Kaag en Braassem 2,1 miljoen euro gereserveerd. Een bouwteam is samengesteld dat bestaat uit aannemer (Hegeman), gemeente Kaag en Braassem en een adviseur (Nebest). De kosten voor de inzet van Hegeman en Nebest bedragen in totaal € 173.788. Hiervoor heeft de gemeente al geld gereserveerd.

Deze kosten voor Hegeman en Nebest zijn ca 20% hoger dan oorspronkelijk was geraamd. Uit de reeds uitgevoerde onderzoeken is gebleken dat de fundatie volledig dient te worden vervangen en werkzaamheden aan de landhoofden uitgevoerd dienen te worden i.v.m. aanpassingen voor de noodzakelijke verbreding van de brug. Dit was op voorhand niet voorzien. Binnen het totale budget is een risicoreservering opgenomen. Hierop wordt nu aanspraak gemaakt.

Ruim een jaar geleden werd ontdekt dat de bewapening van de Langebrug is doorgeroest. Bij een te zware belasting kan dat leiden tot het instorten van de brug. Daarom zijn er noodmaatregelen genomen. Vrachtwagens mogen er sinds het najaar van 2018 niet meer overheen rijden en met behulp van stoplichten kan het autoverkeer er afwisselend maar vanuit één richting overheen. 

In overleg met omwonenden heeft de gemeente besloten het werk zo te laten uitvoeren, dat fietsers er altijd door kunnen. De fietsersburg naast de Langebrug en de brug zelf worden apart van elkaar onder handen genomen, zodat fietsers altijd een van beide kunnen gebruiken. Als het werk klaar is, kan de Langebrug weer honderd jaar mee.