Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juni 2020

Gemeente in financieel zwaar weer

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem krijgt te maken met een miljoenenverlies. Allerlei tegenvallers hakken er flink in.

De kosten voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning lopen flink op; tot mogelijk 1,5 miljoen euro per jaar. De rijksbijdrage voor gemeenten wordt. Hierdoor dreigt de gemeente tot 100 euro per inwoner minder te ontvangen: dat scheelt in 2025 maar liefst 1,3 miljoen op jaarbasis.

Wat de financiële effecten van de coronacrisis zijn, weet het gemeentebestuur nog niet. De bedragen kunnen dus nog verder oplopen. De politieke partijen moesten maandagavond laten weten, hoe de gemeente met de financiële tegenvallers om moet gaan. De raadsleden kregen drie keuzes voorgeschoteld: niets doen, een reserve opbouwen voor de komende jaren of nu al rücksichtlos gaan schrappen in ambities. Dat laatste besluit zou ten koste gaan van projecten als het IKC Oude Wetering, de nieuwbouw van De Tweesprong en de herinrichting van het Sportpad.

Gino Wesselman (D66) vindt het ‘prima om een pot te gebruiken om de komende twee jaar door te komen en daarna kijken hoe zwart het wordt.’’ Maar VVD-er Peter van Dijk noemt dat ‘de kop in het zand steken’. Op het CDA na sluit geen enkele politieke partij uit, dat de gemeentelijke belastingen omhoog moeten. Volgens Ronald Wesselink (CDA) moet de gemeenteraad nog eens goed kijken naar allerlei projecten. ,,Eerst sparen en er een potje voor maken.’’

PRO wil hoe dan ook doorgaan met het uitvoeren van alle projecten. SVKB en VVD willen ook, dat wethouder Petra van der Wereld komt met een voorstel om extra geld binnen te halen en minder uit te geven. Pas als het écht niet mogelijk is om op die manier genoeg geld bijeen te krijgen, willen de meeste politieke partijen nog eens kijken naar het bijstellen van hun ambities.