Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 oktober 2020

Column

Gas

‘We’ moeten met ons allen van het gas af, waarde columnlezer. En iedere woningbezitter moet de komende jaren geld, veel geld investeren, om zijn huis om te schakelen van een gasverwarming naar verwarming en koken met elektriciteit. Afhankelijk van het type woning en de leeftijd gaat dat al gauw tienduizenden euro’s kosten. Denk maar aan zaken als vloerverwarming, spouwmuurisolatie, zonnepanelen en dakisolatie. Om nog maar te zwijgen over wat het gaat kosten om een warmtepomp aan te schaffen.

De gemeente moet het goede voorbeeld geven, zo wordt ons al jaren verteld. En inderdaad; de afgelopen jaren heeft de gemeente een paar kleine dingetjes gedaan. Zo liggen er zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis, maar die zijn grotendeels gefinancierd door de inwoners, via een lokale energiecorporatie: KBEnergie.

Maar nu het er écht op aankomt, blijkt de gemeente Kaag en Braassem geen cent te steken in de energietransitie. Voor deze ambitie staan in 2021 en 2022 helemaal geen bedragen geboekt in de gemeentelijke begroting. Een ambtenaar gaf aan, dat de gemeente voor dit soort uitgaven ‘afhankelijk is van wat we van de Rijksoverheid krijgen’. En de plannen die de gemeente maakt, waar het gaat om een energiezuinigere maatschappij worden alleen uitgevoerd als daarvoor geld vanuit het Rijk binnen komt.

Laat ik het bekijken vanaf de positieve kant; in ieder geval is nu volkomen duidelijk, wie die door de Rijksoverheid opgelegde gasafschaffing gaan betalen. U en ik. Zolang er nog wat subsidietjes zijn, om duurzaamheidsinvesteringen deels vergoed te krijgen; maak daar direct gebruik van. Want ook dat wordt binnen de kortste keren afgeschaft.

‘De gemeente moet het goede voorbeeld geven’; hoe vaak heb ik die uitspraak al niet in de gemeenteraadsvergadering gehoord? Nu blijkt, dat de gemeente Kaag en Braassem alleen het goede voorbeeld wil geven van het geld van de Rijksoverheid. Ja, dat is lekker gemakkelijk. Laat de Rijksoverheid dan ook alle duurzaamheidsmaatregelen betalen, die de huizenbezitters moeten nemen. Omdat wij van diezelfde Rijksoverheid geen Gronings, Noors of Russisch gas meer mogen gebruiken.