Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 oktober 2020

Duurzaamheidstandje minder voor IKC

Hillegom – Het IKC-schoolgebouw van de Sophia Stichting hoeft toch niet energieleverend te worden. Het schoolbestuur kan volstaan met een energieneutraal pand. Wel gaat wethouder Hoekstra haar best doen om de andere helft van het dak vol te leggen met zonnepanelen, die door andere partijen betaald worden.

De hoop is, dat er een energiecoöperatie wordt opgericht, waarbij vrijwilligers uit Hillegom hun dorpsgenoten warm maken om geld te betalen, zodat die extra zonnepanelen op het dak gelegd kunnen worden. De investeerders kunnen dan delen in de opbrengst van die zonnepanelen. Een voorstel van CDA en BBH werd door deze twee partijen gesteund en daarmee was er een raadsmeerderheid.

De oppositiepartijen GroenLinks, D66, Bloeiend Hillegom en Fractie Jansen waren niet blij. Raadslid Van Egmond (GroenLinks) vond, dat financiële haalbaarheid niet het eerste uitgangspunt moet zijn, maar juist het halen van de afspraken van Parijs en de afspraken die gemaakt zijn in de Omgevingsvisie van Hillegom. De partijen pleitten ervoor om het dak vol te leggen met zonnepanelen, zodat de geleverde energie geleverd kan worden aan het zwembad, de brandweer of de woningen in de buurt.

Maar wethouder Hoekstra was hier tegen. ,,We willen allemaal zonnepanelen voor en door Hillegommers. Als we alles vol leggen, wordt er geleverd aan Liander. Als we de helft van het dak vol leggen, proberen we het komende jaar de andere helft voor de inwoners vol te leggen. Daarvoor wil ik hard aan de slag.’’