Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 december 2020

Column

Oeps

Waar is toch die regio-ambtenaar als je ‘m nodig hebt? Smachtend zat fractievoorzitter Anja de Rijk (CDA) te wachten, tot het moment dat er eindelijk een ambtenaar is, die zich met regionale zaken bezig houdt. Maar na de reactie van burgemeester Marina van der Velde had De Rijk liever op haar tong gebeten. Het blijkt, dat die ambtenaar al anderhalf jaar aan het werk is en bijna wekelijks documenten stuurt naar de raadsleden.

Hebt u nog plannen voor de bouw van een of meerdere huizen, waarde columnlezer? Dan moet u snel zijn om die plannen te realiseren, want de gemeente Kaag en Braassem gaat plannen voor een nieuw verdienmodel uitwerken. Dit ‘Fonds bovenwijkse voorzieningen’ wordt, als de gemeenteraad hier over enige tijd mee instemt, gebruikt om projectontwikkelaars mee te laten betalen aan allerlei infrastructurele kosten. Dan gaat het om de aanleg van extra wegen, parkeerplaatsen, of investeringen in maatschappelijke voorzieningen en openbare ruimte, waar de toekomstige bewoners van de nieuwe woningen gebruik van gaan maken.

Het feit, dat autogebruikers al wegenbelasting betalen, is niet voldoende. De gemeenteraadsleden willen de mogelijkheden voor zo’n fonds best laten onderzoeken. En voor je het weet, is zo’n fonds dan ook de realiteit. Mij bekruipt het gevoel, dat dit fonds een manier is van de gemeente om extra geld binnen te schrapen. Op dit moment worden de inwoners en bedrijven al belast met gemeentelijke belastingen, OZB, wegenbelasting en allerlei andere kosten. Daarmee financiert de gemeente haar ‘dienstverlening’ en zorgt voor het onderhoud van bijvoorbeeld wegen. Waarom moet dan iemand die enkele huizen laat bouwen, opdraaien voor de kosten van ‘voorzieningen van algemeen nut’, waar iedereen vervolgens gebruik van kan maken?

Het argument dat zo’n fonds ook opgezet is in omliggende gemeenten, kan mij niet overtuigen. Je wilt Kaag en Braassem toch aantrekkelijk maken voor de realisatie van sociale woningbouw? Dan moet je juist niet potentiële sociale projectontwikkelaars wegjagen met het instellen van zo’n fonds.