Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 december 2020

Afscheid met een knal

OEGSTGEEST – In zijn allerlaatste woorden als gemeenteraadslid veegde vertrekkend fractievoorzitter Frits van Dissel (Hart voor Oegstgeest) de vloer aan met zijn politieke collega’s en het bestuur van de gemeente Oegstgeest.

Donderdagavond was de laatste vergadering voor Van Dissel, nadat hij vorige maand zijn vertrek had aangekondigd. Zoals te doen gebruikelijk hebben raadsleden en de voorzitter van de vergadering altijd mooie dankwoorden voor de vertrekkende persoon. Waarbij oud zeer wordt vergeten, mooie herinneringen worden opgehaald en de vertrekkende persoon wordt overladen met loftuitingen. Waarna het ex-raadslid deze ceremoniële plichtplegingen ook weer betoont aan zijn collega’s.

Maar Van Dissel weigerde om hier aan mee te werken. Nadat iedereen uitgesproken was en Van Dissel, net als ieder vertrekkend raadslid, een gegraveerde waterkan had ontvangen van burgemeester Emile Jaensch, nam hij het woord. Hij gaf aan, dat zijn vertrek niet kwam door een gebrek aan energie, maar vooral was ingestoken door de bestuurscultuur, die in Oegstgeest heerst. Over de aanleiding van zijn vertrek gaf Van Dissel aan: ,,Vanaf de oprichting van toen nog Leefbaar Oegstgeest hebben we ons ingezet voor het verbeteren van de bestuurscultuur. Helderheid openheid betrokkenheid en draagvlak; daar  horen we voor te gaan. Pas dan kan verantwoord gekozen worden.’’

Hij vervolgde: ,,Alle raadsleden zijn onderdeel van het hoogste gezag in de gemeente en allemaal zijn we verantwoordelijk voor onze besluiten. Ik zie te vaak, dat belangen van externe partijen gaan meespelen. Meningen van bewoners en adviezen worden niet altijd gerespecteerd. Afspraken worden niet nagekomen, waar het gaat om: regionale zaken, bouwen in Nieuw Rhijngeest Zuid, inbreiden, verdichting, bestemmingsplannen, studentenwoningen, Overgeest, kunstgras in de Overveerpolder, monumenten en natuur, beleid en financiën: op vrijwel alle terreinen. Oegstgeest is zich aan het verstedelijken naar Leids model. We doen het niet voor de inwoners van Oegstgeest, maar voor Leiden, de ontwikkelaar en het Biosciencepark. Dat is niet goed. Als de wethouder daar terecht over valt en een partij van hem het vertrouwen in de coalitiepartners opzegt, gaat het echt mis. En nog meer mis als na twee maanden alles weer op de oude voet verder gaat. Dat gaat ten koste van draagvlak en energie. Niet alleen bij mij. Ik kan daar geen verantwoording voor dragen. Ik kan en wil niet uitleggen hoe dat allemaal mogelijk is. daarom heb ik besloten met het raadswerk te stoppen. Ik wens iedereen in deze raad wijsheid en succes.’’

Van Dissel zal als plaatsvervangend commissielid blijven functioneren in de fractie. Hij wordt opgevolgd door Jaap van den Broek.