Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2021

Statushouders en spoedzoekers bij elkaar

OEGSTGEEST – Het college van burgemeester en wethouders is met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in overleg over de komst van 250 statushouders in het Hoefijzergebouw en de omliggende panden.  De onderkomens zouden dan voor vijf jaar gevuld moeten worden met deze voormalige vluchtelingen. Daarnaast wordt nagedacht over het huisvesten van spoedzoekers op dat terrein.

Hoewel het college formeel hierover zelfstandig kan beslissen, wordt gezien het gevoelige onderwerp toch de mening van de gemeenteraadsleden gevraagd. Ook overweegt het college om het onderbrengen van de statushouders te combineren met het huisvesten van andere doelgroepen. Zoals spoedzoekers; gescheiden mannen en vrouwen, maar ook starters op de woningmarkt die bijvoorbeeld vanwege oplopende spanningen niet meer in hun huidige onderkomen kunnen verblijven. Maar het gaat dan ook om andere doelgroepen, zoals ex-verslaafden en ex-criminelen. De eigenaar van de gebouwen (Wieglia) moet nog wel instemmen met de komst van de statushouders en de spoedzoekers.

Het COA wil vooral alleenstaande mannen (en vrouwen) onderbrengen in Oegstgeest. Daarnaast zal 35% van de opgevangen mensen bestaan uit gezinnen. Volgens het COA zullen de mensen vooral uit Syrië afkomstig zijn.

De organisatie Divorce Housing regelt onderdak voor spoedzoekers, zo is te lezen in een raadsmededeling van het college. Deze organisatie had al een aanvraag ingediend bij het college voor het onderbrengen van spoedzoekers in het Hoefijzergebouw, maar die aanvraag had het college eerder afgewezen. Tegen deze afwijzing is Divorce Housing in beroep gegaan. Nu laat het gemeentebestuur weten: “Het college constateert dat Oegstgeester spoedzoekers zeker een groep vormen die we, indien dat verantwoord mogelijk is, een plaats willen bieden op deze locatie.’’

Daarom bespreekt het college nu met COA en Divorce Housing of zowel statushouders als spoedzoekers bij elkaar geplaatst kunnen worden. Bij die spoedzoekers mag het dan niet gaan om ex-verslaafden en ex-criminelen, maar moeten het gescheiden mannen en vrouwen, starters en eventueel studenten zijn. Het COA geeft aan, dat ze minimaal 175 statushouders willen onderbrengen en dat daarnaast maximaal 100 spoedzoekers op het terrein ondergebracht mogen worden.

Het huisvesten van de mensen zal de gemeente weinig geld kosten. De huur en alle kosten voor verzekeringen, zorg, school, sportverenigingen en vervoer van de statushouders worden door het COA betaald. Net als de dagbesteding; iedere statushouder krijgt tot 30 uur per week aan dagbesteding aangeboden. Daarnaast zorgen bewoners en vrijwilligers voor de kinderopvang.