Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 februari 2021

Verhuur tweede woningen aan banden

Noordwijk –Het verhuren van tweede woningen aan vakantiegangers en voor recreatieve doeleinden wordt aan banden gelegd. Hier lijkt een meerderheid van de raad voor te zijn, zo werd donderdagavond tijdens een commissievergadering duidelijk.

Een handvol eigenaren van tweede woningen, die al jaren extra inkomsten vergaren met de verhuur, spraken zich tegen het plan, dat deze onderkomens maximaal 30 dagen per jaar verhuurd mogen worden. Ze pleitten voor een ruimhartigere regeling, een overgangstermijn of een uitsterfbeleid, zodat ze hun activiteiten langer konden voortzetten.

Wethouder Theo Alkemade liet echter weten, dat het verhuren van een woning, die bedoeld is om in te wonen, nu al niet is toegestaan. En dat het nieuwe beleid in feite zorgt voor een verruiming van 30 dagen per jaar waarin dit verhuren wel mag. Wanneer de gemeenteraad instemt met dit collegevoorstel, gaat de gemeente er werk van maken, zo gaf Alkemade aan. ,,Als er een beroep op handhaving komt, zijn we genoodzaakt om handhavend op te treden.’’ Het blijft overigens toegestaan voor bezitters van tweede (of derde) woningen, om hun onderkomens te verhuren aan mensen, die daar het jaarrond in verblijven.