Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 juni 2021

Herverdeling gemeentefonds pakt slecht uit voor Noordwijk

Noordwijk – De Rijksoverheid heeft plannen om de jaarlijkse uitkering voor gemeenten op een andere manier uit te geven. En dat kan slecht nieuws zijn voor Noordwijk.

Dinsdagavond liet wethouder Roberto ter Hark weten, dat met de huidige stand van zaken Noordwijk de komende jaren geld overhoudt. In 2022 is dat 128.000 euro en in de jaren daarna respectievelijk 90.000 euro, 575.000 euro en 1,7 miljoen euro.

Maar door de andere manier van verdeling van het gemeentefonds verandert dat. De wethouder: ,,Gemeenten die eigen inkomsten genereren zoals toeristenbelasting en parkeerbelasting komen er negatief uit met het gemeentefonds.’’ Dat zou betekenen, dat Noordwijk in 2023 voor 645.000 euro in het rood komt. In 2024 en 2025 lopen de jaartekorten op naar 1,3 miljoen euro en 1,9 miljoen euro. Ter Hark wil ‘samen optrekken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten’ om de nieuwe regering de plannen te laten aanpassen. ,,Het kan niet de bedoeling zijn, dat gemeenten die nu goed hun broek kunnen ophouden, straks bij het Rijk moeten aankloppen.’’