Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2021

Over snelheid, poep en groene daken

Nieuwkoop – Veiligheid, honden en groene daken; het college van Nieuwkoop moet hierover gaan praten met de inwoners.

De gemeenteraadsleden riepen donderdagavond op om actie te ondernemen voor de verkeersveiligheid van Blokland en Uiterbuurtweg. Omwonenden roepen al jaren om snelheidsremmende en verkeersbeperkende maatregelen. Ze balen van al het landbouw- en vrachtverkeer, waarbij ze zich zorgen maken om de fietsers en voetgangers.

In 2022 gaan deze wegen op de schop, maar voor die tijd moet de gemeente in gesprek met de aanwonenden en gebruiker. Samen moet dan een reconstructieplan opgezet worden, waarin maatregelen staan om de verkeersveiligheid te verbeteren.

De raadsleden hebben ook het gevoel, dat er te weinig hondenuitlaatplekken zijn. Er is in de hele gemeente Nieuwkoop namelijk maar één omheind gebied, waar honden vrij kunnen lopen. Daarnaast zijn er binnen de kernen maar enkele losloopgebieden. Hondenbezitters moeten hun geliefde viervoeter meerdere keren per dag uitlaten, dus dat zorgt tegelijk voor een stukje gezonde lichaamsbeweging. Een goede zaak; zo vindt een ruime meerderheid van de politici. Het college moet met inwoners en gebruikers van losloopgebieden gaan praten om te kijken of er behoefte is aan meer losloopgebieden en waar die uitlaatplaatsen dan moeten komen.

Daarnaast ziet een meerderheid van de gemeenteraad een subsidie voor groene daken wel zitten. Zo’n dak met mos of gras erop helpt de biodiversiteit en verbetering van de luchtkwaliteit, aldus de raadsleden. Bovendien zou de isolatie verbeteren, waardoor het gasverbruik omlaag gaat. Het college moet aangeven, of er een subsidiesysteem kan komen voor inwoners en bedrijven om die groene daken te realiseren. Over een jaar moet hier een reactie op komen.